Előadások

2024.04.05. 18:23

Három nagy csapást kell kivédeni - Agrárfórumot tartottak Szombathelyen - fotók

Agrárfórumot tartottak Szombathelyen, melyen az előadók azokat a problémákat elemezték, amikkel a magyar gazdáknak jelenleg meg kell küzdeniük

Horváth Zoltán Szabolcs

Balról: Dr. Pusztavámi Márton a NAK Vas vármegyei elnöke, Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, Jakab István a MAGOSZ elnöke, Dr. Cseh Tibor a MAGOSZ főtitkára

Forrás: Unger Tamás

Rendkívül élénk érdeklődés mellett tartottak agrárfórumot a szombathelyi Őrvidékházban, ahol az előadók főként azokról a problémákról szóltak, melyekkel manapság a magyar gazdatársadalomnak meg kell küzdenie. Zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők az Őrvidékház nagytermét azon az agrárfórumon, melyet az „Együtt, szövetségben: a magyar vidék, a magyar gazdák, számíthatnak ránk” mottó jegyében tartottak meg.

Az esemény előtti sajtótájékoztatón Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke a húsvéti ünnepekre visszautalva dicsérte a magyar gazdák által megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket. Kihangsúlyozta, hogy ez a stratégiai ágazat képes arra, hogy a hazánkban élő 10 millió honfitársunk mellett másik 10 millió ember számára is megtermelje az élelmet. Elmondása szerint a problémát viszont most azok az ukrán termények jelentik, melyek szinte ellenőrizetlen minőségben árasztják el Európát. Ez első sorban a gabonára igaz, melyet a világ legtermékenyebb földjén tudnak megtermelni úgy, hogy gyakorlatilag semmilyen élelmiszerbiztonsági előírást nem tartanak be, nem vesznek figyelembe. Hasonlóan vélekedett Jakab István is, aki úgy fogalmazott, hogy jelenleg három csapás sújtja a magyar agráriumot.

- A klímaváltozással, a háborúval együtt kell élnünk, de sajnos van egy harmadik nagy kihívás is a számunkra, ez pedig a brüsszeli bürokrácia. Ilyen körülmények között kell nekünk talpon maradnunk, versenyképesen gazdálkodnunk, az adottságainkat, az erőforrásainkat a legoptimálisabban kihasználnunk – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, aki a folytatásban természetesen bővebben is szólt azokról az ukrán terményekről, melyek előtt az Európai Unio gyakorlatilag megnyitotta a határokat. Ezek közül huszonhármat a kormány döntésének köszönhetően viszont már nem hozhatnak be hazánkba. Hozzátette: meg kell védeni a magyar piacot és a magyar embereket. A folyatásban Jakab István szólt azokról a honi kezdeményezésekről, amiket a gazdák érdekében tettek. Ilyen volt például a földadó eltörlése is, de sokat jelenthet az a segítség, amit a falugazdászok tudnak nyújtani a különböző adminisztrációs feladatok ellátásában.

Az agrárfórum felszólalói, előadói külön kihangsúlyozták a közelgő európai parlamenti választások fontosságát, ami komoly ráhatással lehet a magyar mezőgazdaság jövőjére is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MAGOSZ-szal karöltve összesen hetven, a szombathelyi fórumhoz hasonló összejövetel megtartását tervezi április közepéig bezárólag. meg kell küzdenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!