Esős, borongós

2018.01.15. 20:42

A hóesés után esős idő várhat a vasiakra

Változatos, esős, borongós időre kell készülni a héten, sőt kis mennyiségű ónos eső is várható. Hétvégén jön a lehűlés.

Budai Dávid

A hétvégi havazás több autóson kifogott Fotó: Unger Tamás

 

A hétvégi havazás több autóson kifogott Fotó: Unger Tamás

A hétvégén esett hónak a gyerekek örültek a leginkább. A Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium elsősei szerint még több is eshetett volna. Volt, aki vasárnap szánkózott az Emlékműnél, más a bábszínház után hógolyózott egyet, és olyan is akadt, aki Kőszegen épített hóembert. Ilyen volt Kovács Barnabás is, aki – mint mesélte – alig akart hazamenni. A hóesés miatt azonban volt olyan, aki el sem jutott céljához. Egy olvasónk arról számolt be, hogy a hétvégi hóesés olyan sok kirándulót csábított az erdőbe, hogy a Szent Vid környékén parkolni sem lehetett, akkora volt a forgalom. Többeket azonban váratlanul értek az útviszonyok az erdőben, és emiatt több autó is elakadt, páran pedig az árokba csúsztak. Szerencsére egy arra járó traktoros mindenkin segített, így nagy baj nem történt, viszont az nyilvánvaló volt, hogy sokan felkészületlenül, hólánc nélkül, megfelelő rutin híján vágtak neki a havas, csúszós útnak. Pedig az időjárás erre a hétre is tartogathat meglepetéseket.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta: borongós, változékony időre kell számítani a héten, ma reggel mínusz 5°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet, párás lesz a levegő, akár még zúzmarás köd is képződhet. Hószállingózás, szemcsés hó továbbra is lehet. Napközben aztán kicsit megmozdul a levegő, mérsékelt, kissé élénk délnyugati szél támad és 3-4 °C lesz a jellemző. A nap második felében kisebb eső előfordulhat.

Ezen a héten is – akárcsak a múlt héten – sok lesz a felhő, kevés napsütéssel. Ebben a hónapban eddig mindössze 16 órányi napsütés jutott a Vas megyeieknek, amely még januárhoz mérten is kevés. A hét közepén fagypont körül lesznek a minimumok és 3-5 °C környékén a maximumok. Kisebb esők előfordulhatnak, nagyobb mennyiségről majd csak a pénteki frontátvonulás gondoskodik. Pénteken ugyanis jön egy ciklon és vele egy hidegfront, akkor akár nagyobb csapadék is lehet. Délutántól esőre, záporesőre lehet számítani, ami szombatra virradóra átmehet hóesésbe, és ezzel meg is szűnik a csapadék. A hétvégén visszaesik a hőmérséklet, kevéssel fagypont fölött lesz napközben, és mínusz 3-5 C° éjszaka. Csapadék már nem várható.

Kovács Barnabás, Török Julianna, Szemes Dávid és Krancz Huba megmutatta, hogy ha a hóemberépítésre nem is, de hógolyózásra még hétfőn is tökéletes volt a hó Szombathelyen Fotó: Unger Tamás

Az országra egész héten jellemző lesz a vegyes halmazállapotú csapadék. Hóesés északkeleten, ónos eső a középső részeken, és egy keveset mindenből kapunk mi is Vas megyében. A kis mennyiségű ónos eső is veszélyes lehet, ezért mind a gyalogosan, mind az autóval közlekedők jól teszik, ha a megszokottnál is óvatosabbak. Keddtől péntekig pár fokkal a sok éves átlag fölött alakulnak a hőmérsékleti értékek, de akkora eltérésre már nem kell számítani, mint az elmúlt héten.

A viszonylag enyhe időjárás miatt nehéz elképzelni, de a sok éves tapasztalatok szerint a január 10-20-ig tartó időszak az év leghidegebb periódusa. Akárcsak a múlt év decembere, az idei január is csapadékosabb lesz az átlagosnál.

A síelni vágyók jó hóviszonyokra számíthatnak Ausztriában szinte mindenhol, csaknem három tucat

osztrák sípályán például tegnap is esett friss hó. Szombathelyen azonban a hőmérséklet még a hóágyúzáshoz is túl meleg, ahhoz ugyanis tartósan mínusz 5 °C alatt kellene lennie nappal is. Így aki szánkózni szeretne az emlékműnél, annak nem sok ideje maradt.

Hogy milyen időre lehet számítani a jövő héten, egyelőre nem tudni, olyan bizonytalan az időjárás – mondta Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában