Időjárás

2019.02.05. 07:00

Szárazabb napokkal folytatódik február

Még csak a hónap első keddje van, de már leesett a havi átlagos csapadékmennyiség. A héten már nem valószínű, hogy ázunk, sőt, derűs órákat is ígér a prognózis, és nincs veszélyben Szentgotthárd mai és holnapi országos melegrekordja.

Bakos Ágnes

Ami Szombathelyen eső volt, a Kőszegi-hegységben hó

Fotó: VN/RL

– Ha nem is három óra alatt, de igen, egyhavi csapadék hullott. Volt benne mindenféle – mondta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hózápor, eső és nagy pelyhes hó is áztatta Szombathelyet február 3-án. Összesen 23 millimétert mért az észlelő, ez egyhavi mennyiség, hiszen ennyi szokott esni az 1981 és 2010 közötti februárokban.

– A nagy csapadékot egy hidegfront okozta – magyarázta az észlelő. Tömörödött lett a lehullott hó, egy centiméternyi állt össze a sík vidéken, úgy jelölte Pétervári Tibor, hogy hókása maradt a csapadékból. – Vas megye legmagasabb pontjain, 700 méteres magasság felett 8-10 centiméter lett, ott természetesen hó formájában érkezett – ezt már Ráduly László kőszegi észlelő jelentette a Kőszegi-hegységből, a Kendig-csúcsról.

Ami Szombathelyen eső volt, a Kőszegi-hegységben hó
Fotó: VN/RL

A jelentős mennyiségű csapadék kitisztította a levegőt, a szennyező anyagok mellett a pollenektől is. Meglepő lehet, de mértek a mogyoró és a fenyőfélék pollenjéből, az allergén gombák spórájából is a szombathelyi levegőben, derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet térképéről. Mindhárom allergén alacsony számban mutatkozott – egyelőre. A hétvége mozgalmas időjárása kapcsán Pétervári Tibor megerősítette a kettősséget: a medvejóslás napján Szombathelyre 1 óra és 24 perc napsütés érkezett. Megláthatta a medve az árnyékát, de sok ideje nem volt rá február 2-án.

Ha a borús délutáni órákban bújt elő, akkor kint maradt, ez rövid telet jelenthet. Ha viszont éppen a derült másfél órában jött, még hosszú lesz a tél. A héten télies időnk lesz, már nem kell tavaszias melegre számítani: –3 és –5 °C éjszakánként, délutánonként 3 és 6 °C között lehet pluszban. Ezek az ilyenkor megszokott értékek, vagyis nincs veszélyben Szentgotthárd két melegrekordja: 2004. február 4-én 17,6 °C, másnap 22,5 °C volt Farkasfán.

A Kárpát-medence térségében ma estig eleinte nedvesebb, majd egyre szárazabb légtömegek áramlanak be, és fokozatosan emelkedik a nyomás. Egyáltalán nem látszik csapadék a hétre Vas megyébe, szerdán és csütörtökön napozhatunk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában