előrejelzés

2021.10.05. 07:00

Esős lesz az október Vas megyében? – Szakembernél érdeklődtünk az időjárásról

Szerdán jelentősen, hosszú időre megváltozik időjárásunk. Napközben is 15 Celsius-fok alatt maradnak a maximumok, miközben a felhőké és az esőé lesz a főszerep. Úgy tűnik, a természet visszaveszi, amit az elmúlt hónapban pluszban adott: a szeptember jóval szárazabb és naposabb volt az átlagosnál.

Cseh-Egyed Bernadett

Ma még használjuk ki a nyárias őszt!

Fotó: Szendi Péter

A múlt hónapban a sokéves átlagnál harmincnyolccal többet, összesen 221 órát sütött a nap térségünkben. Ez rányomta a bélyegét a hőmérsékletekre is: mintegy 1,2 Celsius-fokkal lett magasabb a havi átlag, mint az azt megelőző esztendőkben.

Szeptember 15-én még pontosan 31,1 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a szombathelyi meteorológiai állomáson, és egyébként is tizenhat nyári napot jegyzett itt Pétervári Tibor észlelő a szokásos 6-7 helyett. Csapadékból pedig mindössze 23 milliméternyi hullott egy hónap alatt, ez még a felét sem éri el az átlagnak.

Ma még használjuk ki a nyárias őszt!
Fotó: Szendi Péter

Egy anticiklonnak köszönhetően a szél sem volt jellemző, csak szeptember utolsó napjaiban erősödött meg a légmozgás. Nagy volt azonban a napi hőingás, hajnalonként gyakran hűlt le 10 Celsius-fokig a levegő. A leghidegebbet, mintegy 6,1 Celsius-fokot pedig szeptember 10-én regisztrálták a vasi megyeszékhelyen.

– A szőlőnek igen, a repcekelésnek kevésbé kedvezett az elmúlt hetek időjárása, ami szerdától jelentős fordulatot vesz. A kiskabát mellett szükség lesz az esernyőkre, esőkabátokra is – hívta fel a figyelmet a szakértő. Az OMSZ észlelője hozzátette: a kedden élénk, olykor erős délnyugati szél északkeletire fordul, és visszaesik a hőmérséklet: ma még 25 Celsius-fokot mérhetünk, holnaptól már a 15 Celsius-fokot sem éri el a hőmérő higanyszála a legmelegebb órákban. Több hullámban csapadék is érkezik majd, ezek együttes mennyisége már jelentős lesz.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője szólt arról is, az évszaknak megfelelően a hónap hátralévő részében folyamatosan csökken a hőmérséklet, hamarosan ténylegesen is megkezdődik a fűtési szezon. A hét közepén kettős fronthatás lesz erős hidegfronti jelleggel.

Az arra érzékenyek ebben az időszakban fejfájást, a koncentrációképesség csökkenését, valamint levertséget tapasztalhatnak, és felerősödnek ilyenkor a reumaikus panaszok, ízületi fájdalmak, de megnövekszik a gyomor-, epe- és vesegörcsök veszélye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában