Időjárás

2022.05.12. 08:08

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Vas megyére, viszont átlépheti a 30 fokos határt a hőmérséklet

A zivatarok veszélyeire figyelmeztetnek, de megyénkben akár délután 32 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

vaol.hu

Forrás: VN-archív

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd éjszakára csökken a felhőzet. A délutáni óráktól az északi megyékben, zápor, zivatar előfordulhat, az éjszaka első felében csökken a csapadékhajlam, majd az északi részeken újra előfordulhat zápor, zivatar. Napközben a déli szél északnyugatira, nyugatira fordul, az északi területeken megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében lokálisan viharos lökések is előfordulhatnak átmeneti jelleggel. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 32 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, vagyis citromsárga figyelmeztetést adott ki Vas megyére a zivatarok veszélyei miatt. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. 

Forrás: met.hu

Orvosmeteorológia

Erős melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki - írja a koponyeg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!