Időjárás

2023.10.02. 16:39

Megdőlt a 76 éves rekord: az idei a legmelegebb szeptember - Szakembert kérdeztünk

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: VN/archív

Egytized Celsius fokkal megdőlt az 1947-es rekord, az idei szeptember volt a legmelegebb a feljegyzések óta - közölte lapunkkal Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A folytatásban is marad az átlagosnál melegebb idő. 

Négy nyári hónapunk volt idén: a középhőmérséklet 18,7 Celsius fok volt szeptemberben, a maximumok átlaga 25,8; a minimumoké 12,6 fok lett. Ezek az értékek mind megfelelnek egy 20. Századi kellemes, átlagos júniusnak - jegyezte meg a szakértő. Hozzátette: mindössze 23 milliméternyi csapadék hullott a múlt hónapban a szombathelyi főállomáson, ez a sokéves átlag 31-32 százaléka. A napfényes órák száma azonban több mint hatvannal haladta meg a szokásost.  

Visszanézve a statisztikát, Pétervári Tibor sejtése beigazolódott: az idei szeptember volt a legmelegebb a feljegyzések óta. Éppen egytized fokkal dőlt meg az eddigi, 1947-es rekord. Érdekesség: akkor tíz napon 30 fok feletti értékeket regisztráltak, idén szeptemberben egyszer sem érte el ezt az értéket a hőmérő higanyszála. a mostani rekord az enyhébb éjszakák javára írható. 

Pétervári Tibor elmondta: a folytatásban is marad az átlagosnál kellemesebb idő: a hét második felében 17-20, vasárnap már 25 fok felett lesznek a maximumok. Jelentős csapadékot továbbra sem jeleznek a modellek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában