Ez már sok(k)

2023.11.06. 19:00

Megdőlt az októberi melegrekord - Volt minden, ami ide nem illő: sok csapadék, alacsony légnyomás, délies szél

Szeptember után októberben is megdőlt a melegrekord Szombathelyen, ráadául nem is kicsivel – a nyolctized fok a meteorológiában jelentős értéknek számít.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

A mérések kezdete óta az idei volt a legmelegebb október, a rekordot eddig az 1907-es esztendő tartotta 14,5 Celsius fokkal.  Nagyon ritka, hogy egymás után két hónapban megdől a melegrekord, most ennek lehettünk tanúi - mondta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, aki emlékeztetett: míg szeptemberben inkább a magas minimumhőmérsékletek, most a maximumok magas átlaga (20,4 fok) járult hozzá a rekordhoz. Mindezt tetézi, hogy a múlt hónapban hétszer 25 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála - ezek pedig nyári napnak számítanak.  

A napfényes órák száma nem volt kirívó, a lehullott csapadék mennyisége azonban mintegy 37százalékkal volt több az ilyenkor szokásosnál. Megtudtuk azt is: olyan alacsony, az óceáni éghajlatra jellemző légnyomások voltak az utóbbi 3-4 naponta térségünkben, amelyek i20-30 évente fordulnak elő Közép-Európában. Ez is hozzájárult a novemberben ritkán látott zivatarfelhők kialakulásához. 

A szakember arra számít: a 2023-as ősz az évszakos átlagot is megdönti, annak ellenére, hogy lassú változás kezdődött. A következő egy hétben az évszaknak megfelelően alakul a térség időjárása - 10 fok körüli értékeket mérhetünk majd a legmelegebb órákban. A napos hétfő után szerda reggelre 3-5 milliméternyi csapadékot mutatnak a modellek. Csütörtökön feltámad a dél-nyugati szél, pénteken a kettős fronthatás mellett újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezik. 

Jövő héten várhatóan tovább csökkennek a hőmérsékletek, megérkezhetnek a fagyok. Pétervári Tibor arra figyelmeztet: hosszúak az éjszakák, a szélvédett helyeken ködfoltok képződhetnek - óvatosan vezessen, aki hajnalban útra kel. EB


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában