Hanyagolhatjuk az autómosást

2024.02.29. 11:11

Nagy mennyiségben érkezik szaharai por a napokban: Vas vármegye is kap belőle

Annyiban szerencsésebb a helyzet, hogy ezúttal száraz idő várható, így kevésbé teríti be az autókat és a házak ablakait, mintha esővel érkezne, de azért egy jó tanács: ne a következő napokban mossuk le a kocsit!

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Amikor a közelgő afrikai eredetű porfelhőről beszélünk, valószínűleg mindenkinek az az első gondolata, hogy sáros, koszos por lepi majd be az autót. A helyzet nem ennyire egyszerű, arról nem is beszélve, milyen elképesztő látványt tartogat  az érkező szaharai homok.

A szél a következő napokban a Szahara homokjának felső rétegét felkapva, több milliárd tonna homokot emel fel a sivatagból, majd szórja szét szerte a világon, többek között Magyarországon és azon belül Vas vármegyében is. 

 

A napokban Magyarországra is megérkezik a szaharai por
Forrás: Forecast.uoa.gr

A por időjárásra gyakorolt hatása többrétű. A magasban fölénk áramló szaharai por egyrészt fakóbbá teheti az égboltot. Másrészt a napkeltéket és a naplementéket narancsos árnyalattal színesítheti meg. Az érkező levegő várhatóan száraz lesz, így ezúttal kevésbé kell attól tartani, hogy a csapadék miatt a por sárrá válik és rátapad az autókra, de azért ne ezekben a napokban mossunk autót. 

Ami a szaharai por klímaváltozási hatásait illeti, rossz hír, hogy a homok egyre közelebb jut a sarkvidékekhez is. Míg az apró, finom szemcsék csökkentik a besugárzást, azaz hűtik a felszínt, addig az óriási szemcsék, melyeket nagy mennyiségben hordoz a szél, fokozzák a föld melegedését. Ennek mértékét egyelőre még vizsgálják a tudósok – mutatott rá a Köpönyeg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában