Frissen Vasból

2021.10.15. 17:00

Letartóztattak két férfit, akik hamis védettségi igazolványokat gyárthattak a szomszédos megyében

A két férfinél a hamis okmányok mellett kábítószergyanús anyagot is találtak. Egyikük már többször volt büntetve.

kisalfold.hu

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte annak a két gyanúsítottnak a letartóztatását, akik a gyanú szerint hamis védettségi igazolványokat állítottak elő és azokat értékesítették – közölte péntek délután dr. Máté Kinga, a Győri Törvényszék sajtószóvivője.

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta.

A bíróság határozatának indokolása szerint a gyanúsítottak esetében reális annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén az eljárási cselekmények lefolytatását megnehezítenék, a kezdeti szakaszban lévő nyomozás során a tanúkkal felvennék a kapcsolatot, őket befolyásolnák. A bíróság álláspontja szerint fennáll a bűnismétlés veszélye is, tekintettel arra, hogy az egyik gyanúsított több alkalommal volt már büntetve.

A döntés nem jogerős, másodfokon a Győri Törvényszék dönt.

Előzmény:

A rendőrök egy szlovák rendszámú autó szintén szlovák állampolgárságú sofőrjét és utasát ellenőrizték ez év augusztusában a Győr-Moson Sopron megyei Vámosszabadi közelében, a 14-es számú főúton – írja a kisalfold.hu. Az intézkedés során az utas egy hamis magyar védettségi igazolványt adott át ellenőrzésre az egyenruhásoknak, míg a későbbi csomag- és ruházatátvizsgáláskor az autót vezető férfi nadrágjából további kilenc, hamis védettséget igazoló okmány került elő.

A járőrök mindkettőjüket elfogták, majd a Győri Rendőrkapitányságra történt előállításukat követően a nyomozók, egyiküket felhasználással elkövetett közokirat-hamisítás, míg a sofőrt felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Mindkét szlovák állampolgár elismerte a bűncselekmény elkövetését és vallomást is tettek.

A nyomozás itt nem állt meg, a Győri Rendőrkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányság felderítői további információkat gyűjtöttek, tanúkat kutattak azért, hogy a hamis okiratok, okmányok készítőit is kézre kerítsék.

A begyűjtött adatok értékelését követően a rendőrök október 12-én az esti órákban Győr-Ménfőcsanakon elfogták a 47 éves G. A. Zeuszt, és a 41 éves F. Lászlót, akik a gyanú szerint a hamis igazolványokat gyártották.

A helyszínen, illetve a feltételezett elkövetők Kálvária úton bérelt irodájában tartott kutatáskor a nyomozók már elkészült és névre szóló, a gyanú szerint hamis magyar védettségi igazolványokat találtak, valamint ezen okmányok készítéséhez szükséges több száz plasztikkártyát és egy kártyanyomtatót is lefoglaltak. Emellett 60 darab különböző méretű, nyomtatott Covid-19 oltási igazolásra, illetve kábítószergyanús anyagra bukkantak a nyomozók.

 

A férfiakat elfogták, a rendőrkapitányságra előállították, ahol F. László esetében a vele szemben alkalmazott drogteszt pozitív értéket mutatott, ezért őt a nyomozók készítéssel elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként hallgatták ki. Társát, G. A. Zeuszt szintén őrizetbe vették, és őt is készítéssel elkövetett közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A Győri Rendőrkapitányság csütörtökön előterjesztést tett a letartóztatásuk indítványozására.

Ezek is érdekelhetik