Figyelem!

2023.03.07. 16:07

Adathalászok garázdálkodnak: banki alkalmazottaknak tettetik magukat a csalók

Police.hu

Forrás: Police.hu

A „vishing” szó az angol voice és phishing, vagyis hang és adathalászat szavak kombinációjából származik.  A kifejezés olyan telefonos csalást takar, amelynél a támadó megpróbálja rávenni az áldozatot személyes, illetve pénzügyi adatai, biztonsági információi megosztására, esetleg pénz átutalására. Tipikus formája a „vishingnek”, amikor a csaló az adathalász hívás során igyekszik elhitetni a felhasználóval, hogy banki alkalmazottként egy – pénzügyi tranzakció során fellépett – hiba, vagy csalás gyanúja miatt telefonál. Előfordult azonban olyan eset is, amikor nagyobb összegű pénznyeremény átutalásának ürügyével csalták ki a sértett banki adatait - hívja fel a figyelmet a police.hu

Hogyan előzhető meg az áldozattá válás?

  • Kezelje fenntartással a kéretlen telefonhívásokat!
  • Gyanús telefonhívás esetén ne adjon meg személyes adatokat, szakítsa meg a beszélgetést!
  • Bankkártyájának adatait, illetve az sms-ben kapott kódot senkinek ne adja meg! A pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sohasem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot.
  • Soha ne telepítsen idegen személy kérésére olyan programot számítógépére vagy telefonjára, amit nem ismer!
  • Ha a kijelzett telefonszám valóban a bank ügyfélszolgálati telefonszáma, az sem garancia arra, hogy tényleg onnan keresik. Annak ellenőrzésére, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát, keresse meg a szervezet telefonszámát, és ezen keresztül lépjen velük kapcsolatba!

Az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet és az Igazságügyi Minisztérium összefogásában megszületett „KiberPajzs” elnevezésű projekt honlapján (kiberpajzs.hu) – a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a kiberbiztonsági kockázat visszaszorítása érdekében – a témához kapcsolódóan további információk találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában