Ítélet

2023.04.20. 11:04

Gyilkosság Náraiban különös kegyetlenséggel: hosszú fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla az idős vasi nőt

12 év fegyházbüntetést kapott csütörtökön az idős asszony, aki kegyetlenül kioltotta magatehetetlen férje életét.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

12 év fegyház

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt csütörtökön a Győri Ítélőtábla jogerősen 12 év fegyházbüntetésre ítélte azt a 76 éves asszonyt, aki az ítélet szerint megölte 81 éves férjét - írja a kisalfold.hu

Az elsőfokon eljárt Szombathelyi Törvényszék megállapította, hogy M. Lászlóné B. Margit férje egészségügyi problémái és balesete miatt mozgásképtelen és verbális kommunikációra képtelen állapotba került, így az asszony ápolta őt. Az idős asszony is többféle betegségben szenved. A sértett gondozása meghaladta a feleség teherbírását, ezért lakókörnyezetük rendkívül elhanyagolt, a férfi pedig ápolatlan volt.

A vádlott rendszeresen fogyasztott szeszesitalt, ilyenkor agresszívvé vált. 2021. július 13-án éjszaka

M. Lászlóné egy törött felmosónyéllel és egy bottal megütötte férjét a fején és test-szerte legalább 32 alkalommal.

Az ágyban fekvő, egészségi állapota miatt ellenállásra képtelen idős férfi az elhúzódó, durva bántalmazás miatt elhunyt a helyszínen.

Az áldozat a szokványos fájdalmat, lelki megterhelést többszörösen meghaladó, súlyos sérüléseket szenvedett. Az asszony a történtek után elkezdte a vérnyomok feltakarítását, majd reggel felhívta egy ismerősét, aki értesítette a segélyhívót.

A tényállás alapján az elsőfokú szombathelyi bíróság a vasi vádlottat bűnösnek ítélte, ezért 12 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a kitétellel, hogy feltételesen szabadságra nem bocsátható - írja a kisalfold.hu

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A csütörtöki tárgyalást távmeghallgatásban tartották, M. Lászlóné a Veszprém Vármegyei Büntetésvégrehajtási Intézetből jelentkezett be. Védője szerint nem az asszony követte el a bűncselekményt, perbeszédében kitért a tanúvallomásokra és a szakértői megállapításokra, ami álláspontja szerint ellentmondásosak.

Dr. Horváth Péter ügyész szerint viszont megalapozott az elsőfokú bíróság ítélete, így annak helybenhagyására tett indítványt. - Másnak nem volt lehetősége elkövetni a bűncselekményt és a szakértők szerint kizárt, hogy a sértett magának okozta volna a sérüléseket - mondta az ügyész, aki arra is kitért, hogy korábban két hasonló ügyben született döntés a Győri Ítélőtáblán, ahol 17 év és életfogytig tartó szabadságvesztéssel ítélték el a vádlottakat. Így a 12 év fegyházbüntetés méltányos az asszony esetében.

Utolsó szó

A vádlott utolsó szó jogán elmondta, hogy férje mellett volt mindig mindenben, évek óta ápolta megromlott egészségügyi állapota miatt.

- Nem bántalmaztam a férjemet. Nem akartam intézetbe adni, ezért vállaltam, hogy gondozom. Több évtizedet dolgoztam az egészségügyben, tudom és tudtam mivel jár ez. Rengetegszer megszökött otthonról, volt, hogy úgy hozták haza. Állandóan elesett, össze törte a járókeretét, egyszer le is esett a lépcsőn. Gondoznom kellett az állatokat, nem tudtam mindig mellette lenni. Senki sem segített, egyedül csináltam mindent. Volt, hogy orrcsont töréssel engedték haza a kórházból - fejtette ki M. Lászlóné Margit.

Július 14-én reggel arra ébredtem, hogy nem lélegzik, próbáltam újraéleszteni, de nem sikerült. Azt sem tudtam mit csináljak

- tette hozzá, majd azt is kiemelte, hogy Nem verte bottal az áldozatot.

A Győri Ítélőtábla tanácsa szerint minden kétséget kizáróan a vádlott követte el a bűncselekményt. Kiemelték, hogy így is a törvényi minimumhoz közeli büntetést kapott, mivel ilyen esetekben akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnának. A döntés jogerős, a büntetési tételbe beszámítják az eddig letartóztatásban töltött időt.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában