Tárgyalás

2023.05.18. 17:30

Gersekaráti emberölés: Ha én lettem volna, se vallottam volna be - mondta ismerősének a vádlott

Nyugodt, békés és segítőkész emberként jellemezték N. Zs-t vallomásaikban a tanúk, akik közül többen elképzelni sem tudják, hogy a kétgyermekes családapa ilyen brutális emberölést követett volna el. Egyik ismerősének, miután Jolán néni ügyében a rendőrség tanúként kihallgatta, ugyanakkor úgy nyilatkozott N. Zs.: - Nem én voltam, de ha én lettem volna, se vallottam volna be.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Újabb tanúk tettek eleget a bírósági idézésnek és jelentek meg a Szombathelyi Törvényszéken csütörtökön, hogy megosszák emlékeiket Jolán néniről, és a 84 éves gersekaráti asszony bántalmazásával és megölésével vádolt N.Zs-ről. Egykori iskolatársat, kollégát és gyerekkori barátot is meghallgattak: nyugodt, békés, precíz és segítőkész emberként írták le a vádlottat, aki emlékeik szerint nem volt pénzzavarban, nem folytatott italozós, kicsapongó életet, és egyikük sem tudott arról, hogy rossz társaságba keveredett volna. 

Megváltozott-e N.Zs. viselkedése a haláleset után?

N. Zs. 20 éves volt, amikor Jolán nénit nyereségvágyból megölték, a gersekaráti tsz portáján biztonsági őrként dolgozott és biciklivel járt. Több tanú megerősítette azt is: nem kínált számukra eladásra aranyékszereket, és N. Zs. maga sem hordott mást, csak egy órát. 

Miután 1996. december 18-án megtalálták a 84 éves asszony holttestét gersekaráti házának udvari illemhelyiségében, hetekig kutattak forrónyom után a rendőrök, egymás után kérdeztek ki mindenkit, akiről feltételezték, előbbre viheti az ügy megoldását. Dr. Popgyákunik Péter ügyvéd ehhez fűződően csütörtökön arról is faggatta a tanúkat: N. Zs. viselkedése megváltozott-e ebben az időszakban a nagyszabású rendőri jelenlét miatt? Idegesebb volt-e? Senki sem tapasztalt változást a fiatalembernél, bár olyan tanú is volt, aki úgy nyilatkozott, abban az időszakban kevesebbszer találkozott a vádlottal. 

"A légynek sem tudna ártani"

A nyomozati iratokból szintén több tanúvallomást felolvasott dr. Varga Roland tanácsvezető bíró. Ismert, N. Zs. korábban a Vasvári Rendőrkapitányságon is szolgált, egyik volt rendőrtársa 2021-ben tett tanúvallomásában arról beszélt: miután a rendőrök Jolán néni ügyében N. Zs-t tanúként kihallgatták, azt mondta neki: - Nem én voltam, de ha én lettem volna, se vallottam volna be. 

A férfit is meglepte a gersekaráti ügyben történt fordulat, úgy nyilatkozott, elképzelni sem tudja, hogy N. Zs. ilyen brutális emberölést követett volna el, mert ahogy fogalmazott: szó szerint a légynek sem tudna ártani.

Azért, hogy Jolán néni halálának időpontját pontosíthassák, orvosszakértőt is meghallgatnak még a büntetőeljárás során, aminek következő tárgyalási napjait szeptember végére tűzte ki dr. Varga Roland. 

Előzmény:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában