Tárgyalás

2023.05.17. 16:13

Gersekaráti emberölés: keresztlánya máig nem dolgozta fel a tragédiát

Tanú-kihallgatásokkal folytatódott a gersekaráti emberölési ügyben zajló büntetőeljárás a Szombathelyi Törvényszéken szerdán. A vádirat szerint N. Zs. nyereségvágyból bántalmazta, majd megölte a 84 éves, egyedül élő Jolán nénit 1996-ban. A vádlott akkor mindössze 20 esztendős volt.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Mint arról korábban írtunk: az ügy nemcsak 1996 decemberében rázta meg a gersekarátiakat, hanem 2021 júliusában is felkavarta a település amúgy nyugodt életét, amikor huszonöt év után bilincs került a feltételezett elkövető kezére.

A nyomozás eredménye azért lepett meg sokakat, mert egy köztiszteletben álló, korábban a rendőrség kötelékében is dolgozó kétgyermekes családapát, N. Zs.-t vádolja a Vas Vármegyei Főügyészség emberölés bűntettével.

Februárban szakértőket hallgattak meg, köztük a poligráfos vizsgálatot elvégző Jugné Kozár Ilonát is, aki egyértelműen állította: a vizsgált személy, N. Zs. felismerte az ügy szempontjából releváns tételt, egy papírdobozt, amin a DNS-ét megtalálták. 

Szerdán tanú-kihallgatásokkal folytatódott a bizonyítási eljárás a Szombathelyi Törvényszéken. Egymás után szólították azokat a gersekarátiakat, akik Jolán nénit ismerték, vele kapcsolatban álltak, illetve holttestét az udvari wc-ben megtalálták azon a tragikus napon. 

Dr. Varga Roland a korábbi nyomozati iratokban szereplő vallomásokat olvasta fel: a tanácsvezető bíró, a vádlott ügyvédje, dr. Popgyákunik Péter és Ságiné dr. Krizmanich Ágnes ügyész előtt több kötetben több ezer oldalnyi iratanyag hevert. Szükség is volt a korábbi tanúvallomásokra: a személyes meghallgatásra beidézett gersekarátiak emlékei érthető okok miatt mára jócskán megkoptak. 1996. december 18-dika történéseit kellett feleleveníteni.

Mint a büntetőeljárás során már több alkalommal, most is szóba került: sokan megfordultak a nyolcvanas éveiben járó asszonynál, aki – a tárgyaláson elhangzottak alapján – korát meghazudtoló módon, több mindennel foglalkozott: nyugdíjasként rendszeresen járt a vasvári és a szombathelyi piacra, aranyékszereket, bort, pálinkát, zöldséget, tojást árult otthonában, veteményest művelt, tyúkokat tartott és buszos kirándulásokat is szervezett. Így senki sem csodálkozott, ha idegen autó állt háza előtt. Több vásárlója csaknem 30 évvel ezelőtti tanúvallomását is hallhattuk a Szombathelyi Törvényszék nagytermében szerdán. 

Megtudtuk azt is: keresztlányának hétfőn üzent, mossa ki hűtőjét, az asszony azonban az üzenetet csak kedden kapta meg, és szerdán - 1996. december 18-án - ment át férjével Jolán nénihez. A Petőfi Sándor utcai házat azon a délutánon már zárva találták, ám ekkor még nem sejtették, mekkora baj történt. Jolán néni közvetlen szomszédjaival is beszéltek, velük tartották a kapcsolatot, szóljanak, ha hazaér az idős nő... Amikor a 20 óra 30 perckor Gersekarátra érő buszról sem szállt le H. Sándorné, akkor döntötték el: jobban körbenéznek a háznál. Így találták meg Jolán néni holttestét az udvari wc-ben, fejjel lefelé. 

- Sokkot kaptam – hangzott el Jolán néni keresztlányától, aki elmondása szerint azóta sem tudta feldolgozni a tragikus halálesetet. H. Sándornéra úgy tekintett, mint második édesanyjára. A bűnügyi helyszínelés során készült képek alapján az asszony meggyőződése ma is az: a konyhában a székek elhelyezkedése arra utalt, vendégei voltak Jolán néninek. Más tanúvallomásokból kirajzolódott a kép: az idős nő a konyhájában, közvetlen módon beszélt vásárlóival, és az asztalra terítette ki azokat az aranyékszereket – nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat, gyűrűket –, amiket eladásra kínált. A büntetőügy bizonyítási eljárása ezzel nem ért véget, az csütörtökön folytatódik a Szombathelyi Törvényszéken.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában