Katasztrófavédelem

2024.02.28. 16:23

Osztrák és magyar tűzoltók találkoztak Szombathelyen

A határmenti együttműködés fokozása érdekében került sor szakmai egyeztetésre a Burgenlandi Tartományi Tűzoltóparancsnokság, valamint a Vas és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok vezetői körében február 28.-án Szombathelyen.

Vaol.hu

Forrás: Balogh Eszter tű.főhadnagy/Vas VMKI

A határ közelsége miatt is, a magyar és az osztrák fél nemzetközi kapcsolata évekre tekint vissza. Mindezt kamatoztatták már közös gyakorlatok, rendezvények alkalmával, szakmai látogatásokon, képzéseken és projektekben is. A Burgenlandi Tartományi Tűzoltóparancsnokság élére kinevezett LBD Ing. Franz Kropf megismerése végett a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői egy egyeztető megbeszélésre invitálták az új tűzoltóparancsnokot Szombathelyre. A találkozón részt vett LBD Ing. Franz Kropf, a Burgenlandi Tartományi Tűzoltóparancsnokság tűzoltóparancsnoka, LBDS Martin Reidl, a tűzoltóparancsnok helyettese, ABI Mag. Philipp Werderitsch, a Burgenlandi Tartományi Tűzoltóparancsnokság iskola igazgatója, Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Molnár Sándor tűzoltó ezredes, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Varga László tűzoltó alezredes, a Sopronkövesdi Katasztrófavédelmi Őrs őrsparancsnoka és Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője - olvasható a vas.katasztrofavedelem.hu oldalon. 

A találkozó első mozzanataként a felek részletesen bemutatták az általuk képviselt szervezetet, annak felépítését és tevékenységét. Szóltak az eddigi közös együttműködésekről, gyakorlatokról, képzésekről, rendezvényekről, projektekről, valamint az elmúlt év káreseményeinél történő beavatkozások tendenciáiról. A burgenlandi vezetők beszámoltak az elmúlt időszak technikai fejlesztéseiről, az oktatási rendszer megújításról, a leendő katasztrófavédelmi raktárbázisok kialakításról, a fejlődés irányáról.

Ezt követően átbeszélték a szakmai jellegű kapcsolódási pontokat, azokat a lehetséges eseményeket, amelyen közös szerepvállalásban tudnak dolgozni a jövőben is. Ilyen helyszín többek között az a BrandHáz képzési központ is, ahol évről-évre magyar tűzoltók is látogatást tettek és modern körülmények között szereztek gyakorlati tapasztalatokat. Ezeket a gyakorlati képzéseket a jövőben is szorgalmazni fogják. Vasi tűzoltók az idei esztendőben két alkalommal is részt vesznek majd az eisenstadti képzéseken.

A találkozó végén a mind az osztrák, mind pedig a magyar fél biztosította a másikat arról a támogatásról és partnerségről, ami az elmúlt években is végigkísérte a közös együttműködésüket. A tapasztalatok megosztása a jövőben is kiemelt közös célként fogalmazódott meg és megegyeztek a ciklusos rendszeres találkozókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában