Mi történhetett?

2024.02.05. 08:00

Téves jelzés a súlyos balesetről: mentők, rendőrök, tűzoltók keresték a helyszínt a 87-es főúton, Táplánszentkeresztnél

Az esetről a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltó egyesület számolt be a közösségi oldalán.

Vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: VN-archív

2024.02.03.-n 16.30-kor érkezett SMS-ben jelzés, mely szerint Táplánszentkereszt Rumi u. 25 (87-s főút) számnál közlekedési baleset történt - olvasható a Önkéntes Tűzoltó Egyesület Táplánszentkereszt közösségi oldalán.

A jelzett esethez a szombathelyi tűzoltók mellett a műszaki mentő, a Táplán ÖTE, a mentőszolgálat több járművel, valamint a rendőrség is kivonult.

A megadott helyen, illetve a 87-s főút táplánszentkereszti szakaszán Tanakajd községig balesetet a vonuló egységek nem találtak.

A riasztási adatlap alapján a segélyhívást az AML ( Advanced Mobile Location) hangautomata rendszer rögzítette és a jelzés alapján a HIK (112 ) központba érkező helymeghatározás által jelzett helyen a gépjármű súlyos balesetet szenvedett. A 3 megismételt jelzést követően a többszöri visszahívás, kapcsolatfelvétel sikertelen volt.

Intézkedésre, beavatkozásra nem került sor.

S egy kis kiegészítés, a magyarázat a riasztáshoz:

A 112-es segélyhívószámhoz kapcsolódó Advanced Mobile Location (AML) lehetővé teszi, hogy egyes iOS és Android rendszerű okostelefonok a segélyhívás helyszínadatait automatikusan továbbítsák a HIK-ekbe.

Segélyhívást már nem csupán telefonhívással lehet kezdeményezni. A bajba jutott, illetve a különböző fogyatékossággal élő személyek, amennyiben bármely okból kifolyólag nem tudnak beszédalapú segélyhívást indítani, abban az esetben SMS-ben, illetve egy ingyenesen letölthető mobil applikáción („112SOShallássérülteknek”) keresztül is tudnak segítséget kérni.

A 112-es központba érkeznek a gépjárművekbe épített eCall e-segélyhívó rendszer hívásai is. Ez a rendszer úgy működik, mint egy intelligens telefon: a fedélzeti egység képes érzékelni a gépjármű balesetének tényét a szenzorok vagy a gépjárműben ülők jelzései alapján, és automatikusan tárcsázza a 112-es számot. A HIK-ekbe megküldi a helyadatokat, valamint a szenzorok által érzékelt egyéb (gépjármű típusa, benne ülők személyek száma stb.) információkat.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában