Összegzés

2024.05.24. 18:21

Gulyás Ferenc: a lopás a leggyakoribb, de csökken a bűncselekmények száma Sárváron

A június 9-ei választások előtti utolsó képviselő-testületi ülését tartotta meg a sárvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön. Az ülésen elfogadták dr. Gulyás Ferenc r. ezredes, sárvári rendőrkapitány a Sárvári Rendőrkapitányság tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját.

Polgár Patrícia

Forrás: Facebook

Dr. Gulyás Ferenc rendőrkapitány beszámolója szerint az elmúlt év fő feladata a város magas szintű közbiztonságának megőrzése volt. A kapitány pozitívumként értékelte, hogy leszámolásos jellegű cselekmények, fegyveres- és pénzintézeti rablások tavaly sem történtek. Sárváron emberölést nem követtek el.
Regisztrált bűncselekmények, garázdaságok

Tavaly az előző évihez képest kevesebb bűncselekményt regisztráltak: 2023-ban 282 bűncselekményt zártak le, míg az azt megelőző évben 426-ot, 33,8 százalékos volt a csökkenés. Ezzel együtt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma több mint tíz százalékkal nőtt.

A kapitányság illetékességi területén a leggyakoribb kiemelt bűncselekmény a lopás, de fordult elő autó eltulajdonítás, lakásbetörés és embercsempészet is.

2023-ban csökkent a garázdaságok száma, az esetek hátterében jellemzően az alkoholfogyasztás áll. A testi sértések száma csaknem 70 százalékkal csökkent tavaly 2022-höz képest. A nyomozások eredményessége a múlt évben is meghaladta a nyolcvan százalékot.

Kábítószer-helyzet

Kábítószer terjesztés miatt 2023-ban a sárvári rendőrök nem jártak el, a klasszikus drogok jelenléte nem jellemző a városban. A fő probléma továbbra is a designer drogok terjedése. Ezek kapcsán, mint Gulyás Ferenc fogalmaz, a változó jogszabályok terén naprakész, a jogi kiskapukat kihasználni tudó elkövetőkkel, kiterjedt internetes hálózattal és a cselekményüket leplező fogyasztói körrel állnak szemben. Ellenük fellépni szerinte a rendőrség a családokkal és az iskolákkal karöltve tud, hiszen fogyasztók nélkül a terjesztők tevékenysége is elhal.

Közlekedési balesetek száma 2023-ban

A rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 81 személyi sérüléssel járó baleset történt (28 Sárvár területén), egy ember veszítette az életét.

Migránshelyzet

A Sárvári Rendőrkapitányság területén tavaly 42 migránst fogtak el, az M86-os főúton egy lengyel Ducatoban 30 török migránst, Bögötén 9 török migránst, Szelestén 3 afgán migránst.

Állatvédelem

2023-ban egy állatkínzással kapcsolatos eljárást folytatott le a sárvári rendőrség, amit bűncselekmény hiányában megszüntettek. Kondora István ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, a tavaly márciusban történt kutyamérgezések a héten folytatódtak, szerdán egy újabb ilyen eset történt Sárváron. Elmondta, hogy a megyei kormányhivatalnál és hatóságoknál van már az ügy, a szükséges intézkedések megtörténnek az elkövető ellen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában