Megemlékezés

2016.03.25. 09:50

„Fájdalmas péntek” – A múlt sebei örökre bennünk maradnak

Mély gyászban, méltósággal tisztelegtek Olaszfaluban, „Fájdalmas pénteken” az egyházi, a települési elöljárók, a hozzátartozók, barátok a két világháborúban elhunyt harminckét ártatlan – többségében fiatal hősök márványtáblája előtt akiket 1945. március 23-án a visszavonuló oroszok lőttek agyon.

Müller Anikó Hanga

A megemlékezés szentmisével indult, melyet Dékány Árpád Sixtus emeritus ciszterci apát, helyi plébános celebrált. Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondott beszédet, melyben arról szólt, hogy ilyen emberi kegyetlenségre nincs magyarázat és ártatlan emberek meggyilkolására sose lesz. Kiemelte, hogy a múltat meg kell ismertetni a falu fiataljaival is, hogy megtanulják becsülni és tisztelni a mások és saját maguk életét. Az ünnepi műsorban a múlt megidézésében közreműködött a zirci származású költőnő, Vesztergom Andrea, Szakács Ildikó és a helyi Szivárvány kamarakórus Jakabné Kiss Éva vezényletével.

 

A templomban gyertyákat gyújtottak az áldozatok lelki üdvéért, a templomkertben az emlékhelyen az önkormányzat nevében Boriszné Hanich Edit polgármester és Ovádi Péter, az egyházközséget képviselve Dékány Árpád Sixtus, Brevics István és Piedl László, a német nemzetiségi önkormányzat nevében Csényi Ildikó aljegyző és Tóth Ildikó elnök, a Zirci Országzászló képviseletében Bittmann Károly és Máj János koszorúzott, majd a családtagok tették le a gyász virágait. A tragikus eseményeket a szemtanuk elmondása alapján a néhai helyi plébános, Mozsgai József Tádé atya dolgozta fel, mondván, az emlékezetben is, a szívekben is éljenek az áldozatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában