Eszközök

2017.09.20. 08:00

Ezekkel az eszközökkel könnyítik meg a vakok életét

SZOMBATHELY A vakok és gyengénlátók számára fejlesztett háztartási és elektronikai eszközök hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a nem látók is teljes életet élhessenek.

Kovács Ágnes

Bősze György, az egyesület elnöke mutatta be a segédeszközöket Fotó: Nagy Jácint

Hányszor fordult már elő, hogy az ember nem bírta átfűzni a cérnát a tű fokán? Hunyorgunk olyankor, és a fény felé fordítjuk a tekintetünket. Később szemüveget ír az orvos, aztán már nem is próbálkozunk, megkérjük a gyereket. Eszünkbe sem jut, milyen nehéz manőver lehet ez egy olyan ember számára, aki látássérültként él. A vakság azonban nem azt jelenti, hogy a nem látók nem élhetnek teljes életet. Fontos azonban, hogy pontosan olyan segítséget kapjanak, amilyenre szükségük van. A rossz beidegződések miatt néha szerencsétlenül fordulunk azok felé, akik érzékelésükben korlátozottak. Hányszor fordult már elő, hogy az ember nem bírta átfűzni a cérnát a tű fokán? Hunyorgunk olyankor, és a fény felé fordítjuk a tekintetünket. Később szemüveget ír az orvos, aztán már nem is próbálkozunk, megkérjük a gyereket. Eszünkbe sem jut, milyen nehéz manőver lehet ez egy olyan ember számára, aki látássérültként él. A vakság azonban nem azt jelenti, hogy a nem látók nem élhetnek teljes életet.

Bősze György, az egyesület elnöke mutatta be a segédeszközöket Fotó: Nagy Jácint

Fontos azonban, hogy pontosan olyan segítséget kapjanak, amilyenre szükségük van. A rossz beidegződések miatt néha szerencsétlenül fordulunk azok felé, akik érzékelésükben korlátozottak. Készségesen segítünk a közlekedésben, de arra nem gondolunk, milyen nehéz lehet vacsorát főzni, mosógépet programozni, barkácsolni azoknak, akik elsősorban érintés útján érzékelik a világot. A pontos idő meghatározása vagy akárcsak egy szöveg felhangosítása szó szerint életmentő lehet. Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnökétől megtudtuk: végre elérhetővé váltak azok az eszközök, amelyek megkönnyítik a régióban élő vakok életét. Számukra a legapróbb segítség is óriási lehetőségeket nyit meg, hiszen a legfontosabb ilyenkor az önállóság. Nehéz ugyanis azzal a tudattal élni, hogy minden egyes tevékenységhez segítséget kell kérni. A napi tájékozódásban így áll rendelkezésre a vakok számára kifejlesztett karóra, az aláírást segítő sablon, de a gyengénlátók szeméhez fejlesztett nagyító és a digitális eszközök, amelyekből néhányat nemrég mutattak be az egyesület székházában.

A jelenlévőktől megtudtuk: a látók gyakran nem is gondolnak arra, milyen nagy segítség, ha a tisztálkodás, a közlekedés vagy a főzés során olyan eszközök állnak a vakok rendelkezésére, amelyek megoldást jelenthetnek problémáikra. A fővárosban hozzá lehet jutni biztonságos háztartási eszközökhöz, Braille-írással felcímkézett tárgyakhoz és olyan elektronikai eszközökhöz is, amelyekre szükség van, végre a térségben is hozzáférhetők ezek. Az elnök elmondta: érkezett hozzájuk tojásszeletelő, hasábburgonyavágó, beszélő számítógép és mérleg, de színfelismerő is azoknak, akik látnak, de nem képesek megkülönböztetni a különböző színeket. Bősze György szerint ezeket a tárgyakat gyakran használják a látók is, egyik legnépszerűbb ezek közül a pattintós tű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában