hatalmas baleset volt

2017.10.19. 08:00

33 éve korlátozottak voltak a műszaki mentés lehetőségei

SZOMBATHELY Egy évtizedekkel ezelőtti baleset műszaki mentésének eseményeit idézték fel a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelyen.

Pusztai Krisztina

Dr. Bognár Balázs köszöntötte a jelenlévőket. Az asztalnál az előadók: Lendvai Rezső, Grastyán László, Tóth Pál, Dévai Miklós és Czika László Fotó: Szendi Péter

1984. január 2.: Egy görög, narancsot szállító kamion egy kanyarban megcsúszott a 76-os számú főúton Katafa és Hegyhátsál között, oldalára dőlve árokba borult, és fának ütközött. A kamion sofőrje a kabinba szorult. A körmendi mentőegység és a tűzoltóság szakemberei órákon keresztül nem fértek a sofőrhöz. A súlyos sérültet hét óra múlva tudták csak kiemelni a roncsból. Hiába tettek meg mindent a fiatalemberért, 13 nap múlva az intenzív osztályon elhunyt. Ennek a 33 évvel ezelőtti balesetnek a felidézésével folytatódott A múlt tükröt mutat a jelennek című előadás-sorozat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.

Dr. Bognár Balázs köszöntötte a jelenlévőket. Az asztalnál az előadók: Lendvai Rezső, Grastyán László, Tóth Pál, Dévai Miklós és Czika László Fotó: Szendi Péter

– Meggyőződésem, hogy ma már egy ugyanilyen szituációban a sérült néhány tíz perces szakszerű beavatkozás után ellátható – mondta előadásában Lendvai Rezső mentőtiszt.

Ez után a baleset után elindult valami: egyebek között kifejlesztették a hidraulikus feszítővágót, kimentési gyakorlatokat szerveztek. Az évtizedekkel ezelőtti eset résztvevői idézték fel emlékeiket tegnap. Szemléltették, mekkora fejlődés történt azóta a mentés feltételeiben. Dr. Bognár Balázs, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte: a múlt tapasztalatainak feldolgozásával a jövőbe is tekintünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában