Állatok világnapja

2017.10.04. 19:51

Állatok világnapja Szombathelyen – Vendégségben járt Szöszi, Panni, Borte

SZOMBATHELY Hagyományt teremtettek a vácisok: másodszor tartottak kutyás-madaras délutánt az állatok világnapján.

-Én is, én is, én is! Megsimizhetem? Nagyon szeretném megsimogatni. Ölbe vehetem? – szünet nélkül záporoztak a kérdések.

Egyszerre rohamozták meg a gyerekek Jancsó Enikő tanárnőt, amint meglátták közeledni Szöszivel. A zsemleszínű kutyus a Kölyökmentők Egyesület védence, és örökbefogadható. Amíg nem jön el az álomgazdi, a tanárnő gondoskodását élvezi, aki maga is kutyamentő. Nem Szöszi volt az egyetlen eb a Váciban tegnap: másodszorra rendezte meg az iskola, a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány és a Kölyökmentők Egyesület az Állati jó délutánt.

– Célunk a gyerekek érzékenyítése az állatok iránt és a felelős állattartásra nevelés – hangsúlyozta a tanárnő.

A vácisoknak nem egyetlen napra korlátozódik az állatvédelem: minden osztálynak tartanak kutyás foglalkozásokat, az sem ritkaság, hogy cumisüvegből etetik a kölyköket a suliban.Az összes alsó tagozatos osztály jelen volt, és a felső tagozatosok közül is részt vett egy csapat az állati délutánon.

– A felsősök közül már vannak önkénteseink, akik sokat segítenek, ott vannak az örökbefogadó napokon, sétáltatják a kutyákat – mesélte büszkén a tanárnő, akinél mint ideiglenes örökbefogadónál most is sok apróság van, hamarosan gazdikeresők lesznek. Dr. Tóth Ádám állatorvos is vendég volt, szinte tátott szájjal hallgatták a lurkók a tanácsait. Kipróbálhatták a chipleolvasást, megvizsgálhatták a kutyákat fonendoszkóppal. Az ebek élvezték a sok apró kis kéz simogatását. László Viktória kutyusa, Panni a Kölyökmentők gondozásából került gazdájához, mára már „összenőttek” egymással.

– Ez szerelem volt első látásra. Beléptem, megláttam és tudtam, hogy őt szeretném. Nagyon boldog voltam, hogy megkaptam. Ennek egy hónapja – idézte fel a gazdi. Az alsós Kovács Zoltánnak otthon cicája van, kihasználta a lehetőséget, hogy kutyusokat simogathatott. Gyorsan ölbe kapta Szöszit, a többiek pedig körbeállták őket, de csak egy kis ideig, rögtön futottak – például madarakhoz. Az iskola udvarán egy vörös vércsét és egy erdei fülesbaglyot is láthattak, azokat az Őrségi Nemzeti Park munkatársai hozták el. A vörös vércse áramütést szenvedett korábban, a bagolynak pedig a szeme sérült. Az égi vándorokat nem lehetett megsimogatni, de sok kérdésük volt a lurkóknak, mindent tudni akartak. Kicsit távolabb Minárcsik Sándor gyepmester mesélt a munkájáról és a kutyamentésről. Szeifer Diána az agarát mutatta meg, Bogáti András természetőr Borte nevű kutyusát vezethették is a diákok.

A sok-sok tollas és szőrös vendég között a vácis diákok megtanulhatták: felelősség az állattartás, nem csak a világnapon, hanem az év 365 napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában