Kiállítás

2017.10.20. 21:17

Értékeiket veszik sorra a kiállításon a kőszegi Jurisics-várban

KŐSZEG Természeti csodák, egykori patikákból fennmaradt tárgyak, középkori régészeti leletek és patinás épületek fotói – tegnap megnyílt a Jurisics-vár legújabb kiállítása, amelyen a város kiemelt értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Boros Patrícia

A domonkos nővérek iskolájából érkeztek diákok Kiss Csabával Fotók: Unger Tamás

– A kiállítás egyik részén azokat a kőszegi értékeket állítottuk ki, amelyek már a megyei értéktárba is bekerültek. Sőt a tárlaton a Szőlő jövésnek könyve is megtekinthető, ennek a nemzeti értékké nyilvánítását várjuk jelenleg – mutatta be Révész József, a Kőszegi Városi Múzeum igazgatója.

– Ezek mellett olyan értékek is megtalálhatók a tárlaton, amelyeknek be kellene kerülniük a kőszegi értéktárba, majd a megyeibe is – tette hozzá.

Kőszeg kiemelt értékeiről nyílt kiállítás tegnap délután a Jurisics-várban, ahol például a környék jellegzetes élővilágára, a Küttel gyógyszerészdinasztia, valamint Chernel István szellemi és tárgyi örökségére és a város műemlék épületeire kapunk egy kis rálátást.

– Büszkék lehetünk arra, hogy a történelmi múltunk rendkívül gazdag, és az építészeti örökségünk is különleges – hangsúlyozta Huber László polgármester. Elmondta azt is: minden tizenkilencedik kőszegi lakosra jut egy műemlék épület a városban.

A domonkos nővérek iskolájából érkeztek diákok Kiss Csabával Fotók: Unger Tamás

– Ez egyrészt hatalmas felelősség, hiszen fenn kell tartanunk, meg kell óvnunk emlékeinket az utókor számára – emelte ki a polgármester.

– A természeti értékeink is egyediek. A mai napig népszerű kirándulóhely az Írottkő-kilátó, de a Hétforrás is emblematikus helye a városnak. Ezt elődeink is megbecsülték, de úgy gondolom, most is sokan szabadidejüket és munkájukat áldozzák, hogy ezek megmaradjanak – tette hozzá.

– A hungarikum-törvény megalkotásakor az volt a törvényhozók szándéka, hogy az összetartozás és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzeti értékeinket összegyűjtsük, dokumentáljuk, bemutassuk. Különösen oda kell figyelnünk a történelmi emlékeinkre, amelyeket nem ismer egész Magyarország, de egy megye, tájegység vagy akár egy település életében fontos szerepet töltenek be. A helyi értékek megőrzésére a helyben élők munkájára és kitartására is szükség van – emelte ki Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában