Top 100

2017.10.05. 17:02

Ez a három legjobb vasi gimi – Ott vagyunk a TOP 100-ban

MEGYEI KÖRKÉP Három Vas megyei középiskola szerepel a TOP 100-ban. A Bolyai a 14. legjobb az országban. Az első nyolc intézmény fővárosi.

Budai Dávid

A bolyaisok is büszkék iskolájukra

Fotó: Szendi Péter

Ötödik éve készítette el a HVG a középiskolákat rangsoroló kiadványát. Az első hely nagy meglepetést nem okozott, mivel csakúgy, mint mindig, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium lett az első.

Nem csak a felvételi eredmények számítanak

Vas megyéből a százas listára ezúttal három iskola került fel. 14. lett a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 60. lett a szintén szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium holtversenyben a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziummal, és 92. helyezést ért el a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium.

A bolyaisok is büszkék iskolájukra
Fotós: Szendi Péter

Mint ahogyan egy diák teljesítményét sem lehet csupán a kapott jegyek átlagából meghatározni, úgy a középiskolai rangsor sem pusztán a felvételi eredményekre koncentrál. A lista összeállításánál figyelembe vették még az éves matematikai és szövegértési kompetenciamérés eredményeit is, és azt, hogyan teljesítettek a tanulók a magyar, a matematika, a történelem és a nyelvi érettségiken.

A Gépipari is az élbolyban

Az idei lista TOP 10-es helyezéseinél egyértelmű a fővárosi iskolák dominanciája, az első nyolc helyen ugyanis kizárólag budapestiek állnak. Árnyaltabb a kép, ha nem egyszerre vizsgáljuk az összes középiskolát, hanem típusonként rangsoroljuk őket. A két tannyelvű képzést is folytató iskolák között ugyanis a Jurisich már az előkelő hetedik helyen van. A gépészeti alapismeretek szakmai rangsorában az ötödik a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, a felsőoktatási intézmények gyakorlóiskoláinak a rangsorában pedig a Bolyai dobogós helyet ért el, a harmadik legjobbak lettek az országban. A kiadvány készítői rangsorolták még egy tízes listán az alapítványi és egy harmincas listán az egyházi iskolákat is, ám ezek közé vasi iskola idén nem került be. A korábbi években rangsorba állították a szakközépiskolákat is, ám a képzés átalakítsa miatt ez az idén elmaradt.

Ki miben erős?

Ha részleteiben vizsgáljuk meg a három legjobb vasi oktatási intézményt, kiderül, hogy a Bolyai legjobban a felvételiknél teljesített, ott a tizedik helyet szerezte meg. Érdekesség, hogy az iskola továbbtanulóinak nyolc százaléka külföldi iskolát választ. A Nagy Lajosban egyértelműen a reál tárgyak mennek a legjobban, a matematikai kompetenciamérésben és a matematika érettségiben egyaránt az 54. helyen állnak. A Jurisichban pedig nem meglepő módon a nyelv a legerősebb tárgy, a nyelvi érettségikkel a 32. a rangsorban.

A középiskolai rangsor készítői az iskolák képzésének minősége alapján állapítják meg minden évben az intézmények sorrendjét, azzal a céllal, hogy segítsék a szülőket az intézmények közötti eligazodásban. Az iskolaválasztásnál azonban nem csupán a szerkesztők által figyelembe vett hét szempont érvényesül, sőt. A szülőknek és a tanulóknak is szem előtt kell tartaniuk az egyéni igényeket, kezdve a gyerek képességétől, az intézmény lakóhelytől mért távolságáig. Fontos az is, hogy milyen oktatáson kívüli lehetőségek vannak egy adott intézményében, mennyire felszerelt, kik tanítanak, és hogy mennyire szimpatikus maga az iskola.

Menetrend

Február közepéig dönthetnek a továbbtanulásról a nyolcadikos, hatodikos és negyedik osztályos diákok, azoknak a tanulóknak azonban már januárban vizsgázniuk kell, akik olyan középiskolát választanak, amelyik írásbeli vizsgát is szükségesnek tart. Legkésőbb 14 nap múlva kell a középfokú iskoláknak közzétenniük felvételi tájékoztatójukat a követelményekről és a felvételi rendszerről. November 15-én pedig az is kiderül, hol lesznek a központi írásbeli vizsgák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában