CELLDÖMÖLK

2017.10.26. 17:48

Jin Zhenfeng Celldömölkről: „Szeretek itt élni”

Négy hónapja él Magyarországon Jin Zhenfeng, szüleivel Kínából érkezett. Bár egyelőre nem beszél magyarul, a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanul. Nemrég egy nemzetközi találkozón mesélt arról, milyen külföldiként Vas megyében élni.

Cseszkó Tamás

Jin Zhenfeng, tanárával Obráz Istvánnal. A kínai fiú a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja, aki Kínából érkezett Magyarországra.

 

Fotók: Berzsenyi Dániel Gimnázium

– Júniusban érkeztem a szüleimmel Celldömölkre, már régóta terveztük, hogy elköltözünk Kínából – kezdte Jin Zhenfeng, akit az osztálytársai csak Stevenek szólítanak. Mint mondta, a nagy népesség és az oktatási rendszer minősége miatt szerettek volna lakhelyet változtatni. Tavaly januárban kaptak meghívást Magyarországra, Jin édesanyjának egy barátnője invitálta őket hazánkba, ő már jó ideje Celldömölkön dolgozott. – Hamar beleszerettünk a városba, tetszettek az épületek, a táj, és barátságosak, nyitottak az emberek – idézte fel a diák. Jin azt mondta, jól tud alkalmazkodni, a kommunikáció viszont gyakran akadozik. – A magyar nyelvet rendkívül bonyolultnak találom, az elsajátítása igazi kihívás – mondta a fiú, aki szorgalmasan és kitartóan tanul.

Jin Zhenfeng, tanárával Obráz Istvánnal. A kínai fiú a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja, aki Kínából érkezett Magyarországra.

S hogy miben különbözik az élet Magyarországon Kínához képest? – Kínában nagyok sok az ember, a városok hatalmasak és tele vannak zsúfolva lakótömbökkel. Itt a települések kicsik, rengeteg családi ház van és az élet nem annyira mozgalmas, rohanós, az emberek pedig nyugodtabbak, közlékenyebbek és segítőkészebbek. Tetszik az oktatási rendszer is, az orvosképzés szerintem ebben az országban a legjobb az egész világon – sorolta a diák, aki fogorvosnak készül. Azt is elmondta: – Az egyetlen dolog, ami itt kevésbé vonzó, az a szolgáltatások lassúsága. Kínában elég egy telefonhívás és máris úton van a szerelő, a pizza futár, itt hosszabban kell várakozni. Mindettől eltekintve nagyon szeretek itt élni – érkezett a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában