Újraélesztés

2017.10.17. 07:00

Tartsd életben, ha nem dobban a szív! – Így gyakorolták az újraélesztést a vasi városokban

MEGYEI KÖRKÉP Van, aki még mindig tanácstalan az újraélesztéssel kapcsolatban, de egyre többen vállalják a gyors cselekvést.

Tóth Kata

Lélekjelenlét, emberség és alapvető tudnivalók az újraélesztés mikéntjéről – ha ezeknek a birtokában vagyunk, életet menthetünk. Bármelyikünknek lehet szüksége segítségre és bármelyikünk kerülhet olyan helyzetbe, ami azonnali cselekvést kíván. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy felkészültek és elég bátrak vagyunk-e éles helyzetben, vagy erősebb a félelmünk és megfutamodunk – ez a másik ember életébe kerülhet. Jó esetben, megfelelő ellátással a mentők kiérkezéséig életben tartható a bajba jutott ember – ezt tudatosították tegnap azok a mentődolgozók, akik az alapszintű reanimációt szemléltették az érdeklődőknek a megye tíz városában. Kinyitottak a mentőállomások, oktatóbabákkal települtek ki a szakemberek: gyors és gyakorlatias képzést kaptak fiatalok és idősebbek az újraélesztés nemzetközi napján, a Restart a Heart Day-en.

Szombathely

Súlyos sérültek ellátásának szimulációs oktatását szolgáló bábut – traumababát – adtak át a mentőállomáson. A Galambos cégcsoport adományozta az 1,25 millió forint értékű eszközt a Vas megyei mentőknek. Az átadással párhuzamosan egy másik helyiségben szülésznő hallgatók gyakorolták a reanimációt – Horváth Balázs mentőtiszt, a Segítés városa program kiemelt oktatója irányította őket, majd bevonták az érdeklődőket: ők is kaptak feladatokat az ambu babákon.

 

Szentgotthárd

Horváth Patrik mentőápoló beszélt az újraélesztés fontosságáról a mentőállomás nyílt napján. Mint mondta: a gyorsasági applikáció hamarosan elérhető lesz, és működni fog a városban is. Aki letölti az okosalkalmazást, idejében értesítést kap, hogy hol van szükség gyors segítségre.

Őriszentpéter

A mentőállomáson tárt karokkal várták azokat, akik el szerették volna sajátítani az újraélesztés alapjait. Könye Attila vezető elmondta, ez jó alkalom arra is, hogy az emberek egy kicsit bepillanthassanak az állomás életébe. Az őriszentpéteri mentők jó kapcsolatot ápolnak az iskolával, a tűzoltókkal és a polgárőrséggel. Év közben többször oktatják a gyerekeket és a felnőtteket is.

Répcelak

Fél évvel ezelőtt az önkormányzathoz tartozó intézmények dolgozói vettek részt újraélesztési gyakorlaton, tegnap a mentőállomásra térhetett be bárki és kaphatott félórás felkészítést a legalapvetőbb életmentő tevékenységekből. Baranyai Tibor mentőápoló abban bízik, hogy egy ilyen felkészítés ad akkora bátorságot, amellyel már el merik kezdeni az emberek az életmentő tevékenységet.

Bük

A reanimációs fantomon – az ambu babán – bárki elsajátíthatta az újraélesztés technikáját. A mentőállomáson szívesen láttak minden érdeklődőt, akinek munka után volt ideje és kedve, hogy gyakorolja a szakszerű segítségnyújtást. – Az életmentés szakmai lépéseit tényleg csak a gyakorlatban lehet megtanulni, az egyes fogásokat pedig sokáig kell gyakorolni – mondta Kenyeri Ferenc állomásvezető.

Kőszeg

A mentőállomásra érkezett érdeklődők közül a bátrabbak nemcsak elméleti tudásukat frissíthették fel, hanem az életmentő mozdulatokat is gyakorolhatták. Gadó Gábor vezető szerint a szakszerű újraélesztés elsajátításával javítani lehetne a statisztikán: azon, hogy Magyarországon 25 percenként meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. A lesújtó számadat mellett az is elszomorító, hogy többségük menthető lenne, ha az észlelést követően azonnal megkezdenék a laikusok az újraélesztést.

Celldömölk

Főleg fiatalok és környékbeliek jelentek meg a mentőállomáson, amelynek vezetője, Homlok István elmondta: remélhetőleg legközelebb az érdeklődők már megismerkedhetnek a félautomata defibrillátor használatával. Évről évre széles körben fognak össze a celldömölki civilek a mentőállomás felszereltségének javítása érdekében, most a defibrillátor beszerzése a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában