Panasszal élt

2017.10.17. 18:19

Kontrollvizsgálatnak indult, majdnem műtét lett belőle? – Megszólal a Markusovszky kórház orvos igazgatója

Panasszal élt a betegjogi képviselőnél, és feljelentést is tett a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház ellen az a körmendi édesanya, aki szerint kisfiát nem szakszerűen látták el a gyermeksebészeti osztályon.

Kovács Ágnes

Fotó: Szendi Péter

Antal Szilvia kontrollvizsgálatra vitte 15 hónapos kisfiát, de az asszony elmondása szerint a szokásos ellenőrzés helyett durva beavatkozáson kellett átesnie gyermekének. A fiúnak enyhe hypospadiasisa van, ez az anya elmondása alapján azt jelenti, hogy az altestén kötényszerű a fityma, így az nem tapad teljesen a makkra. Szilvia állítja: a kontrollvizsgálaton az orvos az ő tájékoztatása nélkül látta el a gyermeket, a szülők azonban nem tartották szakszerűnek az orvos ténykedését. Szilvia elmondása szerint a vizsgálat során az orvos megállapította, hogy a kisfiúnak fitymaszűkülete van, és anélkül, hogy az anya beleegyezését kérte volna, a letapadás miatt „lerántotta a gyerek fitymáját”.

Ügyelet lett belőle

Az édesanya látta, hogy az orvos nem viselt kesztyűt, nem adott a gyereknek fájdalomcsillapítót, a hirtelen végzett beavatkozást követően a kicsi fájdalmában keservesen sírni kezdett. A lelet alapján a gyereket délután egy órakor vették fel az osztályra, és kettőkor jutottak be a rendelőbe. A vizsgálat után a család ebédelni ment, hazaérkezésük után nem sokkal a nyűgös, fájdalomra panaszkodó gyerek „álomba sírta magát”. Csak a késő délutáni pelenkázás során vette észre édesanyja, hogy a gyerek nemi szerve háromszorosára dagadt, bepirosodott, és a pelenkában vért és gennyet is talált. Úgy döntött, az orvosi ügyeleten vizsgáltatja meg gyermekét. Az ügyeletes orvos este háromnegyed 8-kor megállapította, hogy a kicsinek paraphimosisa, azaz fitymatúltengése van, és azonnal lefertőtlenítette a duzzadt részt.

Fotós: Szendi Péter

Panaszt tett!

Fájdalomcsillapítót és hűsítő spray-t is felírt, majd otthonába bocsátotta a gyereket. Az édesanya szerint kisfia traumaként élte meg a beavatkozást, és valószínűleg maradandó sérülést is szenvedhetett volna, ha az ügyeletes orvos nem látja el a gyermeket. Már azon az estén elhatározta, hogy panaszt tesz, és jogi útra tereli az ügyet. Mivel előző napokban látott egy felvételt egy, a szombathelyi kórházban történt súlyos orvosi mulasztásból kialakult esetről – egy, a kórházi panaszokat gyűjtő internetes oldalon – úgy gondolta, megírja a történetét. Másnap meg is keresték, az internetre felkerült esetet később majdnem négyszázan osztották meg a közösségi portálon. Szilvia azért kereste meg Farkas Mariannt, a kórház betegjogi képviselőjét, és azért fordult ügyvédhez is, mert rendkívül megviselték a történtek. Azt szeretné elérni, hogy az orvosok megfelelő szakmai felkészültséggel, higiénikus körülmények között és nagyobb empátiával forduljanak a betegekhez. Úgy véli, ha a kontrollvizsgálaton tájékoztatást kap a fia állapotáról, kérhette volna a fitymaszűkület megszüntetésekor használt szondás beavatkozást. Így azonban a szerinte meggondolatlan ellátás maradandó károsodást is okozhatott volna fiánál. A kisfiú azóta jól van, panaszai megszűntek.

Belső vizsgálat indult

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalása szerint az édesanya panaszával kapcsolatosan belső vizsgálatot végeztek, amely során megállapították, hogy az ambuláns vizsgálat szakmailag indokolt volt, a beavatkozás a szakma szabályai szerint történt. Az édesanyát szóban tájékoztatták a beavatkozás szükségességéről, illetve leírást is kapott az utókezeléssel kapcsolatos teendőkről. Dr. Káldy Zoltán orvosigazgató lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a gyerekek esetében a precízebb vizsgálat okán általában nem használnak gumikesztyűt, és a vizsgálatokat minden esetben a megfelelő higiénés kézfertőtlenítés előzi meg. A szondás beavatkozást pedig harminc éve nem végzik annak veszélyei miatt (hegesedés).

Fotós: Szendi Péter

A gyermekgyógyászati alapellátási ügyeleten kapott információk a kórház álláspontja szerint több szempontból félreérthetők lehettek a szülő számára, így az alapbetegséget tekintve paraphymosis (körkörös hátraszorulás) eleve kizárt, tekintettel arra, hogy a fityma ebben a betegségben nem körkörös. Az állásfoglalás kimondja, hogy amit az ügyeletes orvos gennynek nézett, az a kezelés során alkalmazott antibiotikus kenőcs lehetett, amelyet a későbbi gyulladás megelőzésére használnak. Megjegyzik azt is, hogy a panaszban említett gyorsan kialakult gennyes gyulladás ilyen rövid idő alatt nem is tudna létrejönni.

A kórház véleménye szerint az ellátás a szakma szabályai szerint történt, ellátási hibát nem állapítottak meg. A beteg hozzátartozójának tájékoztatása az otthoni teendőkről a szokásosnál is kimerítőbb tartalommal történt meg. Továbbá meggyőződésük, hogy a különböző internetes portálokon megjelentetett történetek az esetek többségében a kórház és az egészségügy lejáratását szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában