Könyvek a kórházban

2017.10.30. 19:44

Mostantól olvasva gyógyulhat a Markusovszky kórházban!

SZOMBATHELY Rengeteg könyvet kapott a kórház, így a betegek mostantól biztosan nem unatkoznak. Ha egy könyv megtetszik valakinek, azt nyugodtan haza is viheti.

Budai Dávid

Több mint ezer könyvet kapott a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház hétfő délután. Elsőként a kardiológiai osztály könyvespolcát töltötték meg a könyvekkel, de a későbbiekben minden osztály közösségi terében elérhetőek lesznek a legváltozatosabb olvasnivalók. A könyveket a Charity Shop adománybolt hálózat ajánlotta fel. Takács Balázs, az adományozás programfelelőse elmondta, az első 2,5 ezer darabos könyv-adományt 2015-ben a nagykanizsai kórház kapta, a kezdeményezés az első perctől hatalmas sikert aratott. Tavaly a zalaegerszegi kórház gazdagodott 5 ezer kötettel.

Úgy gondolták, a vasi megyeszékhelyen gyógyuló betegek is örülnének az olvasnivalónak, így a szombathelyi adománybolt jószolgálati nagykövete, Szabó Tibor színművész felvette a kapcsolatot prof. dr. Nagy Lajos kórházigazgatóval, aki örömmel fogadta a felajánlást, hiszen, ahogy fogalmazott, a könyvek segítségével a betegek itt-tartózkodása válhat komfortosabbá.

A most érkezett ezerdarabos szállítmány még csak a kezdet, a jövőben folyamatosan érkezni fognak a könyvek a kórházba, az olvasnivalókat ugyanis a betegek akár haza is vihetik, így folyamatosan biztosítani kell az utánpótlást.

– Ha valaki hazavisz egy könyvet, mert az megtetszett neki, annak örülünk, hiszen egy embert sikerült megnyernünk az olvasásnak – fogalmazott Takács Balázs. Elárulta azt is, honnan jött két évvel ezelőtt a a könyvadományozás ötlete. Az emberek, amikor kórházba kerülnek, a legritkább esetben gondolnak arra, hogy mit fognak csinálni akkor, amikor éppen nem velük foglalkozik az orvos. Pedig a hasznos időtöltéssel gyorsabban repül az idő. A televízió viszont nem tudja pótolni a könyvet, amelyek között a legváltozatosabb műfajokkal találkozhatnak majd a betegek, a krimitől kezdve a szépirodalmi műveken át, az ismeretterjesztő és ifjúsági kötetek is kerültek az osztályokra, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő olvasmányt. Elhangzott, a könyvek szortírozásához könyvtáros szakember segítségét kérik majd. Takács Balázs elmondta, a közösségi boltokban úgy juthatnak a rászorulók olcsón jó minőségű használati tárgyakhoz, ruhákhoz, vagy akár könyvekhez, hogy az önbecsülésük megmarad, mivel nem kell, hogy adományként tekintsenek a tárgyakra, tekintve, hogy pénzt adtak érte. Ugyanígy, aki felajánlást tesz, tudhatja, hogy a legjobb helyre került, vagyis mindenki jól jár.

Az „Olvass és gyógyulj!” program jóvoltából a szombathelyi kórházba a következő hónapokban összesen 5 ezer kötet érkezik. A tervek szerint még az idén a veszprémi és a pápai kórház is kap majd könyveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában