Izgalmas programok

2017.10.04. 10:46

Mozgalmas az ősz a csehimindszenti iskolások számára

Sport, mese és hagyományőrzés: mozgalmas napokat élnek a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola diákjai.

Civil Tudósítónktól

 

Gyerekek hada kerítette hatalmába Csehimindszent utcáit az Európai Diáksportnapon Vajda Tibor testnevelő szervezésében.

Az alsó és felső tagozatosok versenyt futottak az idővel, erejüket nem kímélve, hogy bizonyítsák kitartásukat, a sport, a mozgás feltétel nélküli szeretetét. A falu apraja-nagyja szurkolt nekik.

A sportnapon a tanulók összemérhették tudásukat, fittségüket futásban, kislabda- és medicinlabda-dobásban, súlylökésben, távolugrásban.

A faluban megtett kétkörös futás után önfeledten kidobózhattak a kicsik, és persze futballozhattak a nagyok, míg a sportdélután véget nem ért.

Előzőleg, egy borúsnak induló napon a mesék világába kalandoztak el a tanulók Benedek Elek életútjával, műveivel. Szótlanul figyelték és hallgatták a bölcsességekkel teli magyar népmeséket. Rácsodálkozhattak a népviseletre, a kackiás bajusz alatt megbújó, józan paraszti észre, a régi idők „pár garasért”, egy tyúkért cserébe végzett kemény munkájára.

Október közepén meglepő történeteket hallhatnak majd a Csehimindszenti Idősek Klubja régi korok emlékeit, történeteit őrző szépkorú tagjaitól. A Csehimindszenti Mindszenty József Általános iskola diákjai megismerhetik, vagy újra kipróbálhatják a vajköpülést, a cekkerkötés alapjait ma is tettre kész helyi asszonyok segítségével. Kalandozhatnak a cséplés, az aratás világában, túrázhatnak az önkormányzat féltve őrzött, régi térképein felfedezett dűlők nyomában, s még sok-sok érdekes programban vehetnek részt a Helyi értékek hete címet viselő, hagyományőrző rendezvény révén.

Gaálné Pápai Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában