kijáró

2017.10.09. 21:56

Nem adhatnak vért az ingázók

KÖRKÉP Október 26-áig egy hónapon keresztül nem adhatnak vért azok, akik Burgenlandban vagy Bécsben töltöttek el egy napot.

Budai Dávid

A múlt hónapban több országból érkezett jelentés az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ) West Nile és Chikungunya vírusos megbetegedésekről. Előbbi betegség Romániában és Ausztriában, míg utóbbi Franciaországban jelentkezett. Az OVSZ azonnal tájékoztatta a vérellátókat az esetekről, és amennyiben a leendő véradó az említett országok meghatározott városaiban legalább 24 órát eltöltött, a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően harminc napra ideiglenesen kizárták a véradásból. A West Nile vírusa a felelős a nyugat-nílusi láz kialakulásáért, amelyet először 1937-ben írtak le Ugandában. Magyarországon idegrendszeri megbetegedéseket okozó fertőzéseket először 2003-ban jelentettek, azóta a fertőzés Magyarországon is rendszeresen előfordul, évente négy-öt laboratóriumi vizsgálattal igazolt esetet diagnosztizálnak. Akik tehát csak egy napot is töltöttek Burgerlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, azok egy hónapig nem adhatnak vért.A múlt hónapban több országból érkezett jelentés az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ) West Nile és Chikungunya vírusos megbetegedésekről. Előbbi betegség Romániában és Ausztriában, míg utóbbi Franciaországban jelentkezett. Az OVSZ azonnal tájékoztatta a vérellátókat az esetekről, és amennyiben a leendő véradó az említett országok meghatározott városaiban legalább 24 órát eltöltött, a hazai és nemzetközi előírásoknak megfelelően harminc napra ideiglenesen kizárták a véradásból. A West Nile vírusa a felelős a nyugat-nílusi láz kialakulásáért, amelyet először 1937-ben írtak le Ugandában. Magyarországon idegrendszeri megbetegedéseket okozó fertőzéseket először 2003-ban jelentettek, azóta a fertőzés Magyarországon is rendszeresen előfordul, évente négy-öt laboratóriumi vizsgálattal igazolt esetet diagnosztizálnak. Akik tehát csak egy napot is töltöttek Burgerlandban, Alsó-Ausztriában vagy az osztrák fővárosban, Bécsben, azok egy hónapig nem adhatnak vért.Miután az intézkedést csaknem egy hónappal ezelőtt, szeptember 12-én vezették be, kíváncsiak voltunk arra, hogy tart-e még a korlátozás. Az OVSZ koordinációs igazgatója, Kékkőiné Nagy Éva úgy tájékoztatatta szerkesztőségünket, hogy ha nem érkezik hír újabb megbetegedésről, akkor október 26-áig tart a korlátozás az ausztriai területekre vonatkozóan. A fenti vírusok által okozott korábbi megbetegedések elsősorban a véradó populációnál (18-65 év) idősebb korosztályt érintették, ebből adódóan minimális, szinte nulla az esélye annak, hogy a vérátömlesztésre szoruló betegek megfertőződjenek. Egyelőre nem tudnak ilyen esetről, de amennyiben mégis előfordulna, úgy az OVSZ felveszi a kapcsolatot a donorral. Persze erre nagyon kicsi az esély, mivel a megbetegedés elsősorban szúnyogcsípéssel terjed, ami a hűvösebb idő beköszöntével egyre kevésbé valószínű, hogy előfordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában