Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány

2017.10.12. 09:30

Szapora ebek?Előzzük meg!

 Nem kegyetlenség az ivartalanítás – sőt. Erről is mesélt Minárcsik Sándor az izsákfai menhelyen, természetesen ebek között.

pk

Minárcsik Sándor gondoskodását sokszorosan meghálálják védencei Fotó: Szendi Péter

Egyetlen hangja sincs a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány védenceinek, amikor megérkezünk a telephelyre. Bezzeg, amikor meghallják, hogy megáll Minárcsik Sándor autója a kerítésnél! Jól ismerik. Ő az alapítvány vezetője. Amint bemegy közéjük, erős, „acélos” testalkata ellenére alig bír megállni a lábán, úgy körülugrálják, majdnem feldöntik. A rajongás kölcsönös. Csaknem negyven kutya várja itt az álomgazdit. Van köztük göndör szőrű, nagyobb, kisebb, bátrabb és félénkebb is. Nemcsak az ideiglenes gazdinak, nekünk is jut „kutyapuszi”. Ezek az ebek hiába kapnak megfelelő ellátást, és gondozóik hiába tesznek meg mindent értük, gazdátlanok, és a számuk folyamatosan nő. – Csak a múlt hónapban több mint harminc kiskutya került hozzánk – kezdi Minárcsik Sándor -, mindet a környékünkön dobták ki. Volt, amelyiket zacskóban – meséli tovább a döbbenetes esetet. – Éppen ezért fontos, hogy a jelenlegi állatvédelem egyik alapja az ivartalanítás.

- De nemcsak a nem kívánt szaporulat miatt érdemes elgondolkodni rajta. Csökken a megbetegedések valószínűsége és a szökési vágy is; meghosszabbíthatjuk kedvencünk életét ezzel a rutinműtéttel, ugyanakkor nem változtatjuk meg vele a természetét – tájékoztat a szakember. Azonban nem mindenkinek futja a családi kasszából a beavatkozásra. A rászorulók kutyáinak hirdet ingyenes ivartalanítási akciót az alapítvány. Egy svájci állatvédő egyesület pályázatán nyertek rá pénzt, 150 kutya műtétjét tudják finanszírozni. Vas megyéből Sárvár, Celldömölk, Kemenesalja térségéből bárki jelentkezhet a programba, aki úgy érzi, hogy nem képes állni az ivartalanítás költségeit, de szeretne felelős gazdi lenni. – Minden bejelentett kutyushoz kimegyünk, megnézzük a körülményeket. Feltétel, hogy az állatnak legyen chipje, oltása. Ha ezek hiányoznak, akkor is megpróbálunk megoldást találni – fűzi hozzá. Eddig majdnem húsz kutyát ivartalanítottak az akcióban, van még kiadó hely bőven, de érdemes időben jelentkezni, hogy minden kedvencet be tudjanak ütemezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában