vasvári idősek

2017.10.09. 21:22

Százkét éves a legidősebb vasvári – Operettműsorral, vacsorával köszöntötték a város szépkorú polgárait

Idősek napjára hívta a szépkorúakat az önkormányzat. A Nagy Gáspár Kulturális Központban operettműsorral, terített asztallal várták a nyugdíjasokat a szervezők. Csaknem kétszáz idős ember fogadta el az önkormányzat invitálását.

Pogács Mónika

Ünnep

- Miért tarja fontosnak Vasvár, hogy az idősek napját megünnepelje? Nem azért, mert ez mindenütt szokás. A cél inkább az, hogy tudatosuljon a fiatalabb generációkban: a családok, a város, az ország építésében az előttünk járó generáció tett sokat szorgalommal, becsülettel, kitartással – mondta köszöntőjében Tóth Balázs polgármester, majd a statisztikák sorolásába kezdett.

A város lakossága, ahogy ez az ország legtöbb településére jellemző, csökken.

Számok

Egy szeptemberi adat szerint 4105-en élnek állandó lakosként Vasváron. Összesen 571 a 18 év alattiak, és 591 a hetven év felettiek száma a városban. Egyelőre ebben az összehasonlításban több az időskorú, mint a fiatal, de idén többen kötöttek házasságot, és emiatt a gyermekszületések számának emelkedésében bízik a polgármester.

- Pontosan 229 nyolcvan év feletti lakója van Vasvárnak, közülük 37-en a kilencven éves kort is elhagyták – osztotta meg az önkormányzat munkatársai által kigyűjtött további adatokat a hallgatósággal Tóth Balázs.

A legidősebbeket, a 95 év felettieket ezután név szerint is köszöntötte a városvezető. Ők hatan vannak a városban. Száz év felettiként az idén a 102. életévét már betöltött Devecseri Józsefné él a településen. Ő Vasvár legidősebb lakója.

Életminőség

Vasvár polgármestere a város idei fejlesztéseit is csokorba gyűjtötte: elsőként azokat sorolta, amelyek az idősek életminőségét, közérzetét is javíthatják.

Beszélt például a Hunyadi, a Kossuth és a Munkácsy utcák, járdák javításáról. Szólt a jövő évre tervezett Semmelweis utcai járdaépítésről, valamint az egészségház működtetéséről is.

- Az intézmény mára jól, zökkenőmentesen működik. A fizioterápia elavult műszereit újakra cseréltük idén. Most a klimatizálás, illetve árnyékolás kérdését kell megoldanunk, mert nyáron nagyon nagy meleg van az épületben – fogalmazott a városvezető.

Segítség

Végül arról beszélt: a szociális ellátórendszer továbbra is segíti az idős rászorulókat. A kedvezményes tűzifaakció idén is elérhető lesz számukra. A kiosztható tűzifa mennyiségéről is tudott tájékoztatást adni, hiszen néhány órával a program előtt kaptak értesítést a pályázat sikeréről:

- Idén 150 köbmétert tudunk kiosztani az állami tűzifa-akciónak köszönhetően majd a rászorulóknak – informálta az időseket Tóth Balázs.

Végül a nagyobb fejlesztéseket, köztük a bölcsőde, a piacot kiszolgáló létesítmény és a Kilátói szabadidőpark építését, valamint a város legnagyobb fejlesztését, az iparterületet vette számba.

- Az iparterület fejlesztése látszólag nem idősügyi kérdés, de higgyék el: azért kell a gazdaságot az első helyre tenni, mert amit megtermel, azt lehet a szociális dolgokra fordítani – magyarázta Tóth Balázs a hallgatóságnak. Végül arra kérte a nyugdíjas korúakat, legyenek továbbra is aktívak, vegyenek részt a város életében, legyenek nézői, résztvevői a műsoroknak, programoknak, mert a jelenlét Vasvárnak, a rendezvények szervezőinek is fontos, és az idősek még tartalmasabban megélt nyugdíjas éveihez is hozzátartozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában