Falco-ügy

2017.11.06. 15:55

Álhírek terjednek Falco-ügyben?

Dr. Hende Csaba cáfolta a Falco-ügyben megjelent állításokat, egyúttal továbbra is sürgeti a környezetterhelés megállítását.

Vas Népe

Fotó: VN-archív

A hétvégén jelent meg a Savaria Fórumban ismeretlen szerző tollából egy cikk, amely a Falco Zrt. nyílt napjáról tudósított. A rendezvényen lehetőség volt megtekinteni az épülő szűrőberendezést. A cikkben a következő mondatok olvashatók: „Az is tisztázódik, hogy egyes sajtóorgánumokban megjelent politikusi kijelentés (itt a szerző hozzáteszi, hogy mindezt dr. Hende Csaba mondta), mely szerint szeptember 30-ra el kellett volna készülnie a berendezésnek, nem pontos”. A lap szerint a Falco soha nem ígérte meg az UTWS szűrő megépítését 2017. szeptember 30-ig, ez akkor lett volna lehetséges, ha a szükséges engedélyek időben rendelkezésre álltak volna.

A hírre reagált dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, a Falco Zrt. a hetilappal karöltve egyszerűen megtéveszti a város polgárait. A képviselő szó szerint idézte a gyár vezetői által korábban jegyzett közleményt, miszerint: „A Falco Zrt. úgy döntött, hogy visszavonja a jelenlegi IPPC engedély elleni fellebbezését és, az engedélyek rendelkezésre állása esetén haladéktalanul megkezdi a jelenlegi műszaki normák szerinti legmodernebb, teljesen új szárító és szűrőberendezés (UTWS) megvalósítását, továbbá eleget tesz a folyamatos mérés iránti követelésnek és ez utóbbit 2016. szeptember 30-ig megvalósítja. Ez az egészség- és környezetvédelmi beruházás eléri a 8 milliárd forint értéket. Amennyiben tehát haladék nélkül kiadják az építési engedélyt, a vállalat abból indul ki, hogy a szűrőberendezés üzembe helyezésére legkésőbb 2017. szeptember 30-ig sor kerül.” Hende Csaba emlékeztetett, az UTWS megvalósítását semmi nem akadályozta, a gyár szavahihetőségén azonban már akkor csorba esett, amikor kiderült, az általuk felszerelt mérőműszer által mért eredmények messze eltérő adatokat mutatnak, mint az ellenőrző szerveké.

- Világossá vált az is, hogy húzzák az időt a szűrőberendezés megépítése kapcsán – hangsúlyozta a képviselő, aki ismét felszólította a gyárat, hogy amíg nem képesek biztosítani a tiszta levegőt a szombathelyieknek, álljanak le a termeléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában