Volt idén jeges ár és belvíz is

2017.11.08. 07:00

Az Arany-pataknál és a Rábán is dolgoznak jelenleg fejlesztéseken

Az idei ár- és belvízvédekezést értékelte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az aktuális fejlesztésekről is beszámoltak a szakemberek.

Pusztai Krisztina

Már szinte el is felejtettük, hogy egy ritka jeges árvízzel indult az év: ilyen tízévente fordul elő a folyóinkon. Jégtorlasz alakult ki a Rábán, Rábahídvégnél, a robbantás viszont elmaradt Fotó: Szendi Péter

- Érdekes volt a 2017-es év, hiszen nem volt nagy árvízi esemény, de minden típusú vízkárelhárítási munka előfordult – értékelt Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Már szinte el is felejtettük, hogy egy ritka jeges árvízzel indult az év: ilyen tízévente fordul elő a folyóinkon. Jégtorlasz alakult ki a Rábán, Rábahídvégnél, a robbantás viszont elmaradt Fotó: Szendi Péter

A vízügyi szakemberek elvégezték az árvízvédelmi töltések, vízfolyások, tározók és létesítmények felülvizsgálatát – ezeket a tapasztalatokat összegezték tegnap. Gaál Róbert emlékeztetett, hogy ritka jeges árvízzel indult az év: ilyen tízévente fordul elő a folyóinkon. Rábahídvégnél a jégtorlasz felrobbantásának a lehetőségét is vizsgálták a szakemberek, de erre végül nem volt szükség. – Volt belvízkészültség, ősszel árvízi védekezés és helyi vízkárelhárítás. Szerencsére az árvízi készültség elsőfokú szintet ért el – sorolta az igazgató. Helyi vízkárok után jelenleg is tartanak a helyreállítási munkák, várhatóan november végéig.

Speciális eseménynek számítottak az augusztusi-szeptemberi szélviharok, amelyek sok fát döntöttek a vízfolyásokba, ott torlaszok keletkeztek, ezeket el kellett távolítani, mielőtt helyi árvíz alakult volna ki.

Gaál Róbert szerint érdekes volt a 2017-es év a vízügyi igazgatóság területén, hiszen nem volt nagy árvízi esemény, de minden típusú vízkárelhárítási munka előfordult Fotó: Nagy Jácint

A fejlesztésekről is beszélt Gaál Róbert. Jelenleg hét olyan program rendelkezik támogatási szerződéssel, sőt vannak olyanok is, ahol már megkezdődött a kivitelezés. Az egyik legfontosabb a dozmati árvíztározó megépítése. A kiviteli munkák decemberben kezdődnek az Arany-patak kotrásával, tavasszal indulhat az építkezés. Készül egy 430 méter hosszú völgyzáró gát Dozmatnál, az Arany-patak völgyében. A gát legnagyobb magassága nyolc méter, mögötte tartják vissza az árvíz egy részét, maximálisan 1,1 millió köbméter vizet, amelyet zsilipen keresztül szabályozottan engednek ki. Így a víztömeg nem veszélyezteti Torony, Sé és Szombathely lakott területeit.

Másik nagy projekt a Rába-völgy árvízi fejlesztése. Ez egy 3,5 milliárd forintos korszerűsítés, amely közös az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal. A legnagyobb munka Szentgotthárdon lesz: teljesen átépítik a jelenlegi támfalat, a Rábán mederburkolati munkák lesznek. Körmenden a jobb parti töltést kiépítik, a Rábán végeznek egy kotrást, ez a meder kapacitását növeli, illetve átépítik a Büdös-árok szivattyúházat és az árvízvédelmi zsilipet. Felújítják a védelmi központokat és a gátőrházakat.

Kiemelkedő projekt a Vas és Zala megyei záportározó építési program. Az 1,8 milliárd forintos beruházás keretében öt záportározót építenek. Vasban hármat: Kőszegdoroszló, Rönök és Rábagyarmat területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában