bölcsi

2017.11.21. 07:00

Bölcsődék épülnek, korszerűsödnek Vas megyében

A munka és a család kerülhet egyensúlyba a bölcsődei férőhelyek bővítésével. Több intézmény megújult a megyében.

Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A munka- és a gyermekvállalásnak egymást kell erősítenie, bővülnie kell a foglalkoztatásnak, ezen belül a nők foglalkoztatásának, ezt fogalmazta meg célként a kormányzat. A gyed extra bevezetése óta a kisgyerekes anyák közül egyre többen vállalnak munkát, a bölcsődei rendszert a családok igényeihez kell(ett) alakítani. Minden településen, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődét, 2018 végéig kötelező lesz a bölcsődei ellátást megszervezni. A megye városaiban pedig szinte mindenhol van igény a bölcsődék bővítésére, újranyitására. 538 férőhelyes a hét tagbölcsődével működő Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény, és két minibölcsőde fogad további 14 gyereket. Papíron, elméletben több férőhelyük van, mint a gyakorlatban, tudtuk meg Pósfainé Sebestyén Bianka vezetőtől.

Ténylegesen 538 helyet sohasem tudnak kínálni a családoknak. Az intézményben 42 csoport van, korábban jellemzően 2 és 3 év közötti gyerekekkel. 2014-ben bevezették a gyed extrát, 2016-ban ezt kiterjesztették a gyerekek féléves koráig. A családok egy része ezt igénybe veszi. Nőtt a bölcsődékben az 1-2 év közötti gyerekek száma, így a csoportjaik csak 12 férőhellyel tudnak működni. Csak akkor pályázhattak volna férőhelybővítésre, ha három évre visszamenően hiányt tudnának felmutatni. Infrastrukturális felújításra azonban pályáztak és nyertek: bölcsőde-felújítások valósulnak meg a városban. Januárban kezdődnek a munkák, és várhatóan nyárra fejeződnek be.

Fotós: Szendi Péter

Szentgotthárd

Ideálisnak mondható a bölcsődei ellátottság, ezért azonban tett is a város. Az önkormányzati társulás fenntartásában működő Tótágas Bölcsődében ma öt csoportban 68 kisgyermeket tudnak ellátni. Az intézmény csaknem teljes kihasználtsággal, néhány szabad férőhellyel működik. Négy éve egy kapacitás-bővítési pályázat lehetőségével élve teljesen felújították a bölcsődét, új csoportszobát is létesítettek.

Kőszeg

A Központi Művészeti Óvoda és Bölcsőde székhelyén két csoporttal, összesen 24 férőhellyel működik a bölcsőde, tudtuk meg Huber László polgármestertől. Elegendő ez a férőhely, kapacitás-bővítést nem tervez az önkormányzat.

Csepreg

A Csepregi Óvoda és Bölcsőde Közös Igazgatású Köznevelési Intézményben egy bölcsődei csoport működik, a fenntartó a Közép-Répcementi Intézményfenntartó Társulás, mondta el Vlasich Krisztián polgármester. A bölcsődébe 12 gyereket vehetnek fel. Korábban felmerült a bővítés további egy, illetve két csoporttal, ehhez azonban megfelelő pályázati forrásokat kell bevonni, mert a jelenlegi épület adottságai már nem teszik lehetővé a bővülést. Az önkormányzat keresi ennek a lehetőségét.

Vasvár

A családokat segítő önkormányzati tervek között két éve napirenden szerepelt már a bölcsőde újranyitásának gondolata. Korábban, a ’90-es évekig volt a városban ilyen gyermekintézmény, de kihasználtság hiányában megszűnt. Most a vasvári és hegyháti családok részéről jelentkezett igény az újraindításra. A város 80 millió forintos európai uniós támogatásból kezdhette el az új-régi intézmény kialakítását a Béke úti óvodában. A munkálatok ősszel indultak. Három csoportszobát alakítanak a szakemberek. Ebből kettő a bölcsődéseket, egy az ovisokat fogadja, várhatóan tíz-tíz fős minimális gyermeklétszámmal helyiségenként, részletezte Tóth Balázs polgármester. A Béke úti óvodából a gyermekek az átmeneti időben Vasvár másik óvodájába, a Kossuth utcai épületbe járnak, várhatóan tavaszig.

Sárvár

A Cseperedő Bölcsődéhez már az építőanyagokat szállítják, mert elkezdődött a Társadalmi Operatív Programon nyertes felújítási pályázat kivitelezési szakasza – számolt be Varga Istvánné intézményvezető. A 144 millió forint értékű munkálatok ideje alatt is zavartalanul fogadja a kicsiket a bölcsőde, a felújítást az épületen több szakaszban végzik el. A bölcsőde 80 férőhelyéből jelenleg tíz hely nincs betöltve. A szomszédos települések közül Rábapatyon fontolgatják saját bölcsi kialakítását a közeli jövőben.

Celldömölk

A Népjóléti Szolgálat részlegeként működik a bölcsőde, ahol négy csoportban 48 kisgyerek nappali ellátásáról gondoskodnak. A felújított, kibővített bölcsődét 2008-ban adták át, a 116 milliós projektben minimális önrésszel vett részt az önkormányzat. Sulyok Krisztina, a szolgálat igazgatója elmondta: újabb szükséges bővítés van folyamatban, a pályázat jelen állása szerint várhatóan a jövő ősszel hat férőhellyel (egy „mini csoporttal”) bővülhet a celli bölcsőde.

Répcelak

Fokozatosan újult meg a helyi bölcsőde. – Két év alatt valósult meg a beruházás, amelyre 25 millió forintot fordítottunk – közölte Szabó József polgármester. Első lépésként energetikai felújításon esett át az épület, amely külső szigetelést kapott. Az udvaron a játékok mellett pancsoló is helyet kapott. Jelenleg 12 bölcsis jár a megújult intézménybe.

Vép

Nemrég új, feltételes és nyílt közbeszerzést hirdettek meg a leendő kétcsoportos bölcsőde megépítésére, miután a kivitelezésre először jelentkezett pályázók árajánlatai közül a legalacsonyabb is 206 millió forintról szólt, miközben az építmény megvalósítására 80 millió forint állami pályázati pénz, és 45 milliónyi saját erő áll rendelkezésre. A kivitelezésre legfeljebb 10 hónap áll a majdani nyertes rendelkezésére, hogy a jövő év őszén fogadni tudják a kicsiket az épületben.

Körmend

Jelenleg egy 48 férőhelyes bölcsőde üzemel a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde telephelyén: négy csoportban harminc gyermeket látnak el, nem terveznek bővítést. Az épületet néhány éve korszerűsítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában