MEGYEI KÖRKÉP

2017.11.26. 07:30

Ez történt a héten: Bővülő bölcsődék, fényben úszó Fő tér

A munka és a család kerülhet egyensúlyba a bölcsődei férőhelyek bővítésével. Több intézmény megújult, megújul a megyében – azzal az elképzeléssel összhangban, hogy a munka és a gyermekvállalás ne legyenek egymást kizáró tényezők. A héten fölerősödött az adventi várakozás, de nőtt az influenzaveszély is.

Vas Népe

A munka- és a gyermekvállalásnak egymást kell erősítenie, bővülnie kell a foglalkoztatásnak, ezen belül a nők foglalkoztatásának, ezt fogalmazta meg célként a kormányzat. A gyed extra bevezetése óta a kisgyerekes anyák közül egyre többen vállalnak munkát, a bölcsődei rendszert a családok igényeihez kell(ett) alakítani. Minden településen, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él vagy leg-alább öt család igényli a bölcsődét, 2018 végéig kötelező lesz a bölcsődei ellátást megszervezni. A megye városaiban pedig szinte mindenhol van igény a bölcsődék bővítésére, újranyitására.

Fotós: Szendi Péter

Mindeközben: Akár tetszik, akár nem, közeleg az influenzaszezon. Az évnek ebben az időszakában a legjobb be-adatni a védőoltást. Ezúttal arra kerestük a választ: mennyire fontos az óvodás és iskolás korú gyerekek beoltása, és hogy hogyan viszonyulnak ehhez a szülők? Annak az értesülésnek is megpróbáltunk a nyomába eredni: igaz-e, hogy Ausztrália felől minden eddiginél veszélyesebb vírustörzsek indultak el a világba, Európát is súlyos járvánnyal fenyegetve. Dr. Pölöskey Péter gyermekgyógyász úgy egyszerűsíti le a kérdést: a betegséget minden évben az A, B, és C vírusok különböző variációi okozzák, ezért is nehéz pontosan kiszámítani, hogy milyen vakcina lesz az adott évben a leghatásosabb. Az ausztrál vírusból inkább csak annyi igaz, hogy a Föld túloldalán most vannak túl az influenzaszezonon, ezért most összegezték, hogy a tavalyinál több megbetegedéssel és magasabb halálozási számmal járt a járvány.

Kellemesebb hír, hogy közeleg az advent. Bár az idei ősz igazán elkényeztetett minket, azért érezzük, hogy hosszabbodnak az éjszakák, nyúlik a sötét. Úgyhogy már nagyon várjuk, hogy forduljon a Föld: várjuk a fényt. Biztos, ami biztos: az adventi start előtt fénypróbát tartott Szombathely, a Fő téren pedig ma hivatalosan is megnyílik az adventi vásár. A rénszarvas már megérkezett!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában