Közbiztonság

2017.11.20. 19:34

Köztéri kamerák élesítve: biztonságosabb Vasvár

VASVÁR Török Richárd Táncosnő szobrához került ki az első köztéri kamera az értékes műalkotás védelmében. Az önkormányzat idén a kamerarendszer bővítését határozta el, 16 millió forintot költenek rá. A beruházás a végéhez közeledik.

Pogács Mónika

A napokban került köztéri kamera a körházra úgy, hogy a kameraképről látható legyen az egészségház, a mentőállomás és a kormányhivatal alkotta csomópont, de az Alkotmány utca városból kivezető szakaszát, a városháza és a könyvtár épületét, a városközpontot is mutatja Fotók: Vincze Kornél

– Vasvár közbiztonsága jó, éppen ezért központi, állami pályázati támogatásra nem számíthattunk ezügyben. Az önkormányzat mégis elhatározta a település bekamerázását – tájékoztatott Tóth Balázs polgármester. A városvezető azzal indokolta a csomópontok kamerával történő ellátását, hogy a lakosság bizton ságérzete tovább növekedjen.

– Visszatartó erő lehet a városba rossz szándékkal érkezők számára is, ha azt látják, mindenütt van kamera – magyarázta a településvezető.

Régi célkitűzése volt az önkormányzatnak a városi kamerarendszer kialakítása.

– Három alapelv szerint terveztük meg, telepítjük a szakemberek segítségével a hálózatot. Az egyik cél, hogy a város mindhárom, a főutakról bevezető pontjára kerüljön kamera – sorolta Tóth Balázs. A városvezető elmondta: a Győrvári út egy alkalmas pontjára szerelnek ilyen technikai eszközt, amely a 74-es bejövő és kimenő forgalmát figyeli. A piacnál elhelyezett kamera a Szombathelyről érkező, a 8-as főútról a városba forduló gépjárműveket tartja szemmel. Ez a kamera nem mellesleg a piactér és a strand, valamint a Csónakázótó őre is lesz. A harmadik ilyen, rendszámfelismerésre alkalmas kamera a 8-as főút Kám, Alsóújlak felől a városba vezető szakaszára kerül majd ki.

A napokban került köztéri kamera a körházra úgy, hogy a kameraképről látható legyen az egészségház, a mentőállomás és a kormányhivatal alkotta csomópont, de az Alkotmány utca városból kivezető szakaszát, a városháza és a könyvtár épületét, a városközpontot is mutatja Fotók: Vincze Kornél

 

A városi perifériák bekamerázása mellett koncepció, hogy Vasvár csomópontjain helyezzenek el ilyen eszközöket. A Török Richárd Táncosnő szobránál kitett kamerák sem csak a műalkotást és közvetlen környezetét figyelik, hanem a mellette lévő rendezvényteret és a főteret is belátják. A főtéri csomópont bekamerázása mellett a napokban került kamera a kórházra is. Azt úgy helyezték el, hogy az egészségház, a mentőállomás és a kormányhivatal alkotta csomópontra fókuszáljon, valamint az Alkotmány utca városból kivezető szakaszát, a városháza és a könyvtár épületét, továbbá a városközpontot is belássa.

– Ehhez bővíteni kellett a már meglévő, a korábbi kamerák képeit kezelő szervert. Ezen kívül átjátszópontokat is ki kellett alakítanunk, Vasvár domborzati viszonyai miatt – magyarázta Tóth Balázs.

A tervek szerint csaknem húsz új kamera kerül ki a városba, és a jövőben, ha szükséges lesz, tovább bővülhet a hálózat. A kamerák képei a vasvári kapitányságra futnak be, a rendőrségnél elhelyezett monitoron kezelik az információkat, adatokat. A kameratelepítési koncepció harmadik eleme az, hogy minden új beruházáshoz, építkezéshez szinte automatikusan kerül ki a jövőben kamera. Példa erre az egészségház és a szabadtéri felnőtt fitneszpark is, amely nemrég készült el.

– A város bekamerázottsága nagy segítség lehet a rendőrségnek a jövőben a felderítésben, a bizonyításban, az eljárásoknál, például az átutazó bűnözők esetében – mondta zárásul Tóth Balázs polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában