Hova forduljak?

2017.11.14. 13:18

Ma van a diabétesz világnapja- okok, tünetek, hova forduljunk

November 14-én tartják a diabétesz (cukorbetegség) világnapját. A betegségben többen érintettek, mint gondolnánk. Mutatjuk, mik a jelei és hova fordulhat Vas megyében, ha észleli magán azokat.

Gulyás Regina Olimpia

Mi az a cukorbetegség?

A cukorbetegség vagy diabétesz az inzulin hormon hiánya miatti glükózfeldolgozási zavar. Ennek okán emelkedik meg a cukorszint, mely több tünet megjelenését eredményezi.

Két fő típusa létezik: az 1-es és a 2-es. Előbbinél rögtön inzulinadagolás szükséges, hisz ezt nem végzi megfelelően a szervezet. Utóbbinál lépcsős megoldás van jelen, hiszen a diéta, életmódváltás is segíthet a problémán.

A cukorbeteg étrendjében is fontos szerepet kap a 'sokszor kicsit„ elv a megfelelő szénhidrátszint megtartása okán. Kerülendő a cukor, ajánlott az édesítő- erről korábban ITT írtunk.

A Wikipédia gyűjtése szerint a cukorbetegség klinikai tünetei az alábbiak lehetnek:

Általános tünetek: fáradtság, teljesítménycsökkenés.

Emelkedett vérinzulinszint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás.

Magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása (polydipsia), testsúlycsökkenés.

Folyadék és elektrolitháztartási zavar (homeosztázis zavara) miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a szemlencse víztartalmának változása miatt).

Bőrtünetek: viszketés (pruritus) (gyakran a nemi szervek (genitáliák) és a végbélnyílás (anus) környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica)

Potencia- vagy menstruációs zavarok.

Az alacsony cukorszintes állapot, a hipoglikémia is nagy problémákat okozhat. Ennek jelei:

Tipikus kezdeti tünetek:

viszketés,

sápadtság,

„hideg izzadás”,

remegés,

hányás,

összecsukló térd,

gyors szívverés,

idegesség,

koncentrációzavar,

farkasétvágy.

Előrehaladott hipoglikémia:

szédülés,

beszédzavar,

látászavar,

koordinációzavar,

hallucinációk,

bénulás,

pánik,

epilepszia,

az eszmélet fokozatos elvesztése, kóma.

Kezelése: A hipoglikémia gyorsan felszívódó cukrok fogyasztásával megszüntethető.

Inzulinrezisztencia- az előszoba

Az inzulinrezisztenciát gyakran emlegetik úgy mint a cukorbetegség előszobája. Ez a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlenségét jelenti. Gyakran derül fény rá meddőségi vagy nőgyógyászati kezelés okán, ugyanis a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kísérője. Együttes kezelési módjuk a 160 grammos szénhidrátdiéta, mozgás, valamint szükséges esetben a meckformin tartalmú gyógyszer. Gyakori tünetek a menstruációs zavarokon kívül a deréktáji hízás, súlyprobléma, erős szőrösödés.

A cukorbetegség (és inzulinrezisztencia) következményei:

A vese problémái- veseelégtelenség, látással kapcsolatos gondok, elhízás, végtagok elvesztése, viszketés, meddőség vagy termékenységi-és menstruációs problémák.

A cukorbetegség okozta idegrendszeri szövődmény jellegzetesen az alsó végtagokon okoz panaszt, de károsíthatja a szív-, érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat is.- írja a diabetes.hu.

Hova forduljon?

Endokrinológus, diabetológus vizsgálatával deríthető kő a cukorbetegség és inzulinrezisztencia. Általában úgy nevezett 3 pontos cukorterhelés végeznek, mely során az éhgyomri, cukoroldattal terhelt 60' és 120 perces vércukorszintet vizsgálják. A szombathelyi kórházban is talál endokrinológiai szakambulanciát.

Amennyiben kiderül önről, hogy hasonló problémával küzd, két vasi egyesület is segítheti a tájékozódást:

Sárvári Diabetes Egyesület

9400 Sárvár, Nádasdy u 26.

06-30-549-4349

Szombathelyi Cukorbetegek Egyesülete

9700 Szombathely, Vasút u. 6.

06-30-290-4207

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában