Csalás áldozata lett István

2017.11.09. 18:13

Megdöbbentő foglalkoztatási praktikák a Czeglédy-féle szövetkezeteknél

Bár levonták tőle a gyermektartás összegét, azt nem utalták tovább az arra jogosultaknak, így elveszítette a lakását Csóka István. 

Vas Népe 

Fotó: Szendi Péter

 

Fotó: Szendi Péter

Szomorú történettel és több oldalnyi dokumentummal kereste meg lapunkat Csóka István, aki az előző hónapban veszítette el a szombathelyi lakását. A történet 2014. januárjában kezdődött, ekkor vállalt ugyanis munkát az egyik helyi vállalatnál, különböző iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztattak.

Az ügy pikantériája, hogy a makói, székesfehérvári és bodajki cégek egytől egyig kötődnek az azóta előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba nevével fémjelzett iskolaszövetkezeti botrányhoz, több szövetkezet vezetője szintén a szegedi Csillagbörtön vendégszeretetét élvezi. 

István megmutatta a papírokat, érdekes módon az Idehaza Iskolaszövetkezettel és a Student Pro Iskolaszövetkezettel is szerződést kellett kötnie 2016-ban, ugyanaz a dátum, és ugyanaz a sorszám szerepel mindkét szerződésen, ami igencsak különös. Akárcsak a bérelszámolások, ahol újabb megdöbbentő számokat látunk. Istvánnak van két kiskorú gyermeke, két külön édesanyától, akik után gyermektartási díjat kell fizetnie. 

A bérpapírokból világosan kiderül, hogy ezen összeget, (a bruttó fizetésének 33 százalékát) le is vonták tőle, ám az arra jogosultak úgy nyilatkoztak, hogy ezt az összeget nem kapták meg. Illetve egyszer kaptak. A banki SMS-értesítésből látszik, hogy érkezett két utalás 2017 júniusában, kétszer kétezer forint körüli összeg. Márpedig István bérpapírján 109 ezer forintnyi levonás szerepel. További érdekesség, hogy bár a bérpapíron a Student Pro Iskolaszövetkezet neve szerepel, a pár ezer forintos gyermektartási díjat az Idehaza Iskolaszövetkezet utalta el az arra jogosultnak. Mivel azonban a teljes összeg nem érkezett meg a gyermekek édesanyjához, végrehajtást indítottak, így István elveszítette a lakását. 

Fotó: Szendi Péter

A férfi további furcsaságokat sorolt, bár ő folyamatosan ugyanannál a multinál dolgozott, mégis mindig más iskolaszövetkezethez tették át, ráadásul kötelezően egy zöld színű Rébusz feliratú, majd egy fehér színű Abemeco Kft. feliratú pólóban kellett dolgoznia. Azt mondta, a „csókosok” a Human Operator Zrt. munkatársai voltak, nekik a piros póló jutott. Az Abemeco Kft.-re egyébként érdemes lesz odafigyelni a jövőben, ugyanis érdekes szereplője lehet a most kirobbant botránynak. Ugyancsak érdekesség, hogy 2015-ig borítékban kapta a fizetését, amiért a Human Operator Zrt. Kossuth Lajos utcai irodájába kellett bemennie. 

– Az egészségem is ráment a munkára, daganatos beteg vagyok. Nincs sok időm hátra, de úgy döntöttem, hogy megpróbálom visszaszerezni a lakásom értékét, hogy legalább a gyermekeimre tudjak valamit hagyni – mondta el István, akinek egyébként 2017 májusában közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya a Student Pro Iskolaszövetkezettel a betegsége miatt. A fenti iskolaszövetkezet vezetője egyébként jelenleg szintén előzetes letartóztatását tölti. 

– Kíváncsi vagyok arra, hogy pontosan hova tűnt a gyermektartási díj, kik költötték el –mondta végezetül Csóka István, akinek korábban ügyvédre sem volt pénze, és máig értetlenül áll a történtek előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában