Parkolás

2017.11.23. 07:00

Parkolás Szombathelyen – Ki gondol az árusokra?

Finisbe ért a Szent Márton-templom előtti tér felújítása: szorgos kezek ültetnek dísznövényeket a virágágyásokba, a munkagépek pedig az utolsó simításokat végzik a megszépült területen.

Tóth Kata

Wolfné Marti Marietta a hátsó csarnokban bérel asztalt Fotók: Szendi Péter

A beruházás – ahogy arról korábban beszámoltunk – változást hoz a környék forgalmi rendjében. A legfontosabb, hogy a templom előtt megszűnik az autóközlekedés, helyette a lakótelepi házak végénél építenek egy utat, amely jelzőlámpás csomóponttal kapcsolódik a Szent Márton utcához. A parkolók pedig az új út két oldalán helyezkednek majd el. Az autóközlekedés megszűnésével a templom előtti téren értelemszerűen parkolni sem lehet majd: az autók, a buszok egy ideje kiszorultak a placcról. Nagy fejtörést okoz a helyzet a vásárcsarnok árusainak.

Azt tapasztalják, Szombathely belvárosában szinte mindenhol megszüntették a kirándulóbuszok parkolási lehetőségét. Hosszabb időre, órákra a külvárosban, a hipermarketnél várakozhatnak a külföldi és belföldi csoportokat szállító járművek – utasaik, ha a belvárosba, a Fő tér környékére el is jutnak, a piacig már nem mennek ki vásárolni.

– Néhány éve még szabadon parkolhattak a buszok a templom előtti téren, a kirándulók ráérősen körülnéztek, ebédeltek, fodrászhoz mentek, bevásároltak. Vasárnap még a zsibire is kilátogattak, az volt az aranykor. Azóta sok árus megélhetése labilissá vált, üres asztalok maradtak a nyomukban – sérelmezi a helyzetet Wolfné Marti Marietta, aki fehérneműket ad el.

– Nem a Szent Márton tér felújításával van problémánk, az gyönyörű lett, csak éppen a buszokat kizárták, és ez legalább 50 százalékkal visszavetette a forgalmunkat – mondja.

Wolfné Marti Marietta a hátsó csarnokban bérel asztalt Fotók: Szendi Péter

Komoly bérleti díjat kell fizetniük az asztalokért, a pavilonokért, miközben vásárlóik nincsenek, pedig a piac tele van minőségi, jó árukkal. Jövő nyáron kezdik a vásárcsarnok felújítását, szerinte akkortól még áldatlanabb állapotok lesznek, attól tart, még a maradék vásárlók is elszoknak tőlük. Más problémát is említ: – Szégyentelen dolog, hogy a helypénzt fizetőknek nincs külön ingyenes mosdójuk a piac területén. Hanzl Zita női ruhákat árul a hátsó csarnokban, ő hivatalos fórumon is felvetette már a parkolási problémát nyáron. Négy-öt busz most is megáll a piacnál napközben, évekkel ezelőtt jóval több, akár húsz is érkezett naponta. Ő is aggódik a helyzet miatt.

A piac környékén megkérdezett fodrászoknak állandó a vendégkörük, akik úgy tűnik, bármilyen akadályt legyőznek, ha a frizurájukról van szó. A húsos szaküzlet bérlője érzi a parkolóhelyhiány miatti forgalomkiesést.

A Fő téren megkérdezett üzlettulajdonosok viszont nem panaszkodnak. Átérzik a piaci árusok helyzetét: ha nem lehet megközelíteni egy üzletet, az megöli a boltot, mondják. A belvárosban működő kereskedők és szolgáltatók érdekeit képviselte a 2011-ben alakult, azóta megszűnt Szombathelyi Belvárosi Kereskedők Egyesülete. Az elnökség tagja volt Perjési Péter látszerészmester. Ő azt tapasztalja, nem tűntek el a kirándulók: a Császárkőnél, a városmakettnél sokszor nézelődnek. Úgy tudja, a tehertaxi-pályaudvaron, az Óperint utcában parkolnak mostanában a buszok. Azt, hogy a Fő tér környéki parkolóhely-változásoknak milyen hatása lesz, még nem látja.

– Miután az építkezés befejeződik, a Szent Márton utcán haladó autóbuszok meg tudnak majd állni az átépített tér mellett, a buszkiállóban. Kirakhatják az utasaikat, aztán adott időpontra visszamennek értük. Parkolni valóban nem tudnak majd, de a nemzetközi gyakorlat is az, hogy a történelmi belvárosokban nem biztosítanak nagy területű parkolóhelyet a buszoknak. Ehelyett azok a város szélén várakoznak, tudtuk meg Lakézi Gábortól, a szombathelyi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában