Sétatér

2017.11.21. 18:48

Szombathely tiszta Amerika, csak itt minden kisebb!

SZOMBATHELY Gimnáziumunkból minden évben részt vehet valaki a cserediákprogramban, és olykor szerencsére hozzánk is jönnek külföldről.

Tóth Éva - Nagy Lajos Gimnázium

Csendes Dóri (jobbról a második) testvérével, Fannival és szüleikkel, Ildikóval és Tamással fogadták Willt a repülőtéren. A floridai fiú most velük él Fotó: NLG

Idén a 11. évfolyamba érkezett Will Hoover az USA-ból, akivel már magyarul tudtam beszélgetni.

Will Gainesville-ből, Floridából érkezett Magyarországra a Rotary Klub közreműködésével. Már tavaly januárban elkezdte tanulni a nyelvünket a floridai egyetem magyar tanárnőjének segítségével.

Először még nem tudta, pontosan hová is utazik majd, melyik országba, vagy egyáltalán melyik kontinensre. Will fontosnak tartotta, hogy valamennyire már értse a nyelvet az emberek miatt, akikkel majd találkozni fog. A magyar nyelvre szerinte nehéz „készülni”, mert nincs annyi lehetőség otthonában tanulni azt, mint például a spanyolt vagy a franciát. Cserediákunk arra a kérdésre, hogy mennyire más ez az ország, mint a hazája, kicsit meglepően azt felelte: „Amerika is hasonló, de itt minden kisebb.” Magyar környezetét kedvesnek, segítőkésznek érzi.

Csendes Dóri (jobbról a második) testvérével, Fannival és szüleikkel, Ildikóval és Tamással fogadták Willt a repülőtéren. A floridai fiú most velük él Fotó: NLG

Willt az iskolai életéről is faggattam. Kiderült, hogy dolgozatokat még nem ír, de szeretné, ha már jobban tudna magyarul, hiszen még nem minden órán érti teljesen a tananyagot. A történelem- és az etikaórákat nagyon kedveli, mert több mindent megért az elhangzottakból, és persze az angolt is, ami neki határozottan könnyű.

Már több Magyarországon tanuló cserediákkal is összebarátkozott, vannak például Budapesten, Hódmezővásárhelyen és Miskolcon, a Balatonnál volt nyáron egy találkozójuk.

Szereti a Nagy Lajos Gimnáziumot, mert szerinte itt jobb az iskola, mint Floridában, igaz, hogy ebben nagy része van annak, hogy még nem íratnak vele dolgozatokat.

Will floridai iskolájában sokat kell tanulni, de amúgy nagyon szeret zongorázni és futni is. A nyelvtudás számára nagyon értékes – az anyanyelvén kívül jól beszél spanyolul – mert Floridában sok spanyol anyanyelvű ember él -, valamint érdeklődik a divat iránt.

Remélem, hogy Will továbbra is élvezni fogja a városunkban töltött időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában