arculati kézikönyv

2017.12.11. 15:31

Arculati erények és hiányok Körmenden

Rápli Pál önkormányzati főépítész lakossági fórumon ismertette a város arculati kézikönyvét. A cél, hogy ötletekkel lehessen bővíteni a könyvet. 

Kozma Gábor

Séta a körmendi várkertben Fotó: GRO

Rápli Pál a fórumon elmondta, hogy a könyv szép, színes, hangulatos összefoglalása a város jelenlegi arculatának. Vigyázni kellett arra, hogy ne kerüljön bele egyetlen rossz példa sem. A tartalma kötött a kormányrendelet miatt, de így is több lett nyolcvan oldalnál. A könyvben a bevezetést rövid összefoglaló követi a település szerkezetéről. Juhász Balázs fotóművész képei mutatják be a kastélyt. Sok a műemlék a városban, kétszáz épület és objektum védett státuszú. – Ezt majd felül kell vizsgálni, ez a szám csökkenni fog. Jelentős átalakítások történtek az elmúlt években, elég csak arra gondolni, hogy a Szabadság téren korábban egy háromezer négyzetméteres parkoló volt, ma pedig már a Batthyány Örökségközpont is ide kapcsolódik – fogalmazott az előadó. Elmondta: a régi házakon lévő pilaszteres, párkányos, ívelt ablak szinte körmendi specialitásnak mondható. A településrészeken is vannak templomok, kápolnák és emlékművek. A város természetes értéke a két fázisban felújított Várkert. A Batthyányak itteni kertjét az a kertész építette, aki később a mexikói császárét is. Érthetően jelentős az eltérés az óváros, a lakóházi terület, illetve a gazdasági, ipari rész között. A kertvárosi településrész változatos és nagy területet foglal el. A könyv összeállításakor kétezer fotó közül kellett választani. A fórumon többen hiányolták az emléktáblákat és a szökőkutakat a könyvből. Az is elhangzott: nyáron csak gyéren csörgedezik a víz a főtéri szökőkútban és a Vida utcai sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában