Magyar El Camino

2017.12.06. 07:57

Egy házaspár harminc napig a Mária-úton

„A magyar El Caminón” szerzett tapasztalait osztotta meg a celli közönséggel egy házaspár: Makai Viktória és Makai László. Mindketten ultramaratonisták. 

Gyuricza Imre

Makai László és Viktória Cellben. Fotó: Gyuricza Imre

A Mária Maraton egyedülálló kezdeményezésnek számít Európában: Makai Viktória és Makai László vállalkozott arra, hogy végigfut a Mária-úton, Mariazelltől egészen Csíksomlyóig. Mindketten maratonisták, azaz igazi kihívásnak tekintették az 1300 kilométeres „magyar El Camino” leküzdését. És mert nemcsak sportolók, hanem házastársak is, a zarándokfutás különleges lelki élménynek is ígérkezett. Tapasztalataikról a celli Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban adtak számot. Celldömölköt egyébként már nyáron is útba ejtették, a Sárvár-Pápa résztáv során. A teljes zarándoklatot harminc nap alatt, naponta átlagosan egy maratoni távot futva teljesítették. A zarándokfutásra a házaspárt elkísérte két kisgyermeke is.

Makai László és Viktória Cellben. Fotó: Gyuricza Imre

Felidézve az idei nyári zarándokfutás vasi helyszíneit, Viktória Celldömölköt emelte ki, valamint a szeretet, a gondoskodás, a támogatás sorozatos megnyilvánulásait. Celldömölkön polgármesteri köszöntő, italok és hideg ételek várták a zarándokfutókat, sőt: helyi futó is akadt, aki a táv egy részét teljesítette a házaspárral. Olyan mély benyomásokat szerzett, hogy azóta a hosszútávfutás az élete része lett. Még az is előfordulhat, hogy az élménybeszámolót hallgató népes közönség soraiból néhányan vállalkoznak a nagy útra: 2018-ban ismét lesz Mária Maraton, lehet csatlakozni a Makai házaspárhoz. A Mária Maraton honlapján már megnyitották regisztrációt a 2018-as ultramaratonra.

A táv kétféle módon teljesíthető: futva vagy kerékpárral; ez a Mária Maraton egyedisége, ettől válhat ez a zarándoklat „speciális magyar El Caminóvá”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában