idézzük fel!

2017.12.21. 14:00

Idézzük fel, mi történt áprilisban!

Ez történt áprilisban:

Bebes István polgármester Szinetár Miklós gyermekeivel, Ildikóval és Csabával a Szinetár Miklós-emlékszobában Fotó: Szendi Péter

Több ezren áram nélkül

MEGYEI KÖRKÉP Fakidőlések, balesetek, áramkimaradás: sok tennivalójuk volt április 19. után a tűzoltóknak és az áramszolgáltató munkatársainak.

Villanyszerelők munkában Acsád és Meszlen között: Horváth László a vezetéket húzza, Kóbor Márk a villanyoszlop tetején dolgozik
Fotó: Szendi Péter

 

Megyeszerte rengeteg munkát adott a közműszolgáltatóknak és a tűzoltóknak is a szél. Utóbbiak főként fakidőlésekhez vonultak, illetve néhány esetben a havas szakaszokon pályaelhagyásos balesetekhez riasztották őket. Az áramszolgáltatónak is bőven volt dolga, sokfelé leszakadt vezetékeket kellett javítaniuk, néhol fák dőltek vezetékekre vagy villanyoszlopok dőltek ki. Sok helyen még 20-án sem volt áram, a szakemberek folyamatosan dolgoztak a helyreállításon. Vizes, tapadó hó lepte be a Kőszeghegyalját 20-án délelőttre. Ciklon hozott áprilisi telet az országba, Vas megyébe is. Április 19-én viharos erejű szél „vezette be” az ítéletidőt, aztán a csapadék is megérkezett.

Vas Népe

A körmendi kastélykert éke

KÖRMEND A jelenlegi állapot még nem lehet a végeredmény – húzta alá Bebes István, Körmend polgármestere a Vadászlak ünnepélyes átadóján április 27-én.

Bebes István polgármester Szinetár Miklós gyermekeivel, Ildikóval és Csabával a Szinetár Miklós-emlékszobában Fotó: Szendi Péter

Ez az épülete ugyan elkészült, de a teljes kastély-együttesben bőven lesz még munka. A város és a térség turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza a Batthyány-kastélyegyüttes, a hozzá kapcsolódó csaknem negyvenhektáros kerttel. A kettő együtt komplexitásában pedig országosan is a legjelentősebb műemlékek közé sorolható. A körmendiek körében nem ismeretlen a Várkert eldugott részében található Vadászlak sem. Hányatott sors jellemezte az elmúlt években, így az, amit a rekonstrukciós munkák után látni lehet, mindenkit ámulatba ejt. Tavaly október és április között többször jártuk már be az épületet és környékét, megfigyelhettük a felújítási fázisokat, most azonban végre teljesen elkészült.

Vas Népe

Helyi árut tessék!

BÜKFÜRDŐ Zenés-táncos műsorral, bőséges kínálattal és köszöntőkkel nyílt meg a termelői piac és egyben a turisztikai szezon pénteken Bükfürdőn.

Desits Zoltán Rábapatyról hozta el a termékeit. Kolbászt, szalonnát, töpörtyűt kínált a piacozóknak Fotó: Szendi Péter

Idén már harmadik alkalommal nyitotta meg képzeletbeli kapuit a bükfürdői termelői piac a helyi turisztikai iroda előtti téren. Nem csak az árusok voltak lelkesek az idei első piacnapon, a vásárlók sem maradtak otthon. Sokakat csalogattak ki a tavaszi napsugarak otthonaikból és a szállodákból egyaránt – a turistáknál is nagy népszerűségnek örvendett a piac. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Németh Sándor polgármester és Spielenberg Andrea, a TDM-iroda vezetője köszöntötte az érdeklődőket. Kiemelték: ez az esemény egyben a turisztikai szezon megnyitója is volt. A piac egészen október végéig, minden pénteken várta a vevőket. Az árusok széles palettával készültek: kolbásszal, szalonnával, töpörtyűvel, mézzel, szörpökkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, kézműves ékszerekkel és friss, szezonális terményekkel. Külön öröm, hogy a turisták is szívesen válogattak a helyi termékekből. Húsvét után már több helyen is szezonális termelői piac nyílt a megyében.

Vadas Krisztina

Sűrű füst gomolygott az Arena Savariában

SZOMBATHELY Füst öntötte el a zsúfolásig megtelt Arena Savariát, de a 3700 diák percek alatt, épségben hagyta el a sportcsarnokot.

A beáramló füst után a diákok nyugodtan hagyták el a csarnokot Fotó: Szendi Péter

Pánikra viszont szerencsére semmi ok nem volt, csupán a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és társszervei tartottak szimulált gyakorlatot a csarnokban. Ennek oka, hogy több tömegszerencsétlenség is történt az elmúlt években az országban, így nagyon fontos, hogy baj esetén mindenki tisztában legyen a teendőkkel. Ezért 3700 vasi általános és középiskolai diák segítségével idén is megrendezték az Arena Savaria kiürítési gyakorlatot. A szimulált vészhelyzetet megelőzően a diákoknak pontosan elmagyarázták, mely szektor, melyik kijáratán keresztül hagyja el a csarnokot. A gyakorlat sikeres volt, a Haladás NB I-es labdarúgócsapata és a színészek meccse közben beáramló mesterséges füst és a tűzriasztó megszólalása után szintidőn belül, a legkisebb pánik nélkül sikerült kiüríteni az Arena Savariát.

Pum András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában