Vajon ki a boszorkány?

2017.12.13. 21:57

Luca napján minden jót kívánni kötelező – körmendi lucázók

A legfiatalabbak vállalkoztak szerdán a város főterén a lucázás hagyományának fölelevenítésére. Jót kívánni ilyenkor kötelező. 

mp

A körmendi Kölcsey utcai iskola táncművészeti tagiskolájának növendékei mutatták meg, hogyan kell lucázni Fotó: Unger Tamás

 

A körmendi Kölcsey utcai iskola táncművészeti tagiskolájának növendékei mutatták meg, hogyan kell lucázni Fotó: Unger Tamás

„Luca, Luca kitty-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok!”, szólt tucatnyi kisgyerek szájából a Luca napján szokásos mondóka Körmend főterén kedden késő délután. Jókívánságokból nem volt hiány, így remélhetőleg bő termésre és jószágszaporulatra számíthatnak a gazdák. A karácsonyi ünnepkörhöz számos szokás tartozik: lucázás, regölés, betlehemezés. Szinte mindet elfelejtettük, mert nem gyakoroltuk, mostanában azonban – elsősorban a hagyományőrző csoportoknak köszönhetően – újra visszatérnek a feledésből. A körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola Zene- és Táncművészeti Tagiskolájában szintén sokat adnak a hagyományok felelevenítésére: az iskola táncos növendékei mutatták be a lucázást is, amelynek sok rögzített eleme van. Az biztos, hogy december 13-a mindig „a jókívánságokról szól”. A részletekről Tangl Balázsnét, az iskola táncművészeti oktatásának vezetőjét kérdeztük.

Kisgyerekek lucáztak a körmendi főtéren Fotó: Unger Tamás

December 13-ához, azaz Luca napjához kötődik a Luca-napi búzaültetés, a Luca-napi kotyolás, de ezen a napon kell nekikezdeni a Luca széke összeállításának is.

A nap a jókívánságokról szól, mondta Tangl Balázsné. A hagyomány szerint ilyenkor a fiúk körbejárták a falvakat, és a megfelelő szavakkal, mondókákkal minden jót kívántak a háziaknak. Akadtak, akik nem vették jónéven a hívatlan vendégséget. Ha nem kaptak kedvességet a lucázók, visszavonták a jókívánságokat: helyükbe „fenyegetőzés” lépett.

Szót váltottunk arról is, hogy a Luca-szalmának régen varázserőt tulajdonítottak. Ezért a gyerekek által szétszórt szalmát bevitték az állatok közé, berakták a tyúkok alá – sőt egyes helyeken a karácsonyi asztalra is került belőle, hogy növeljék a szerencse esélyét. Luca-napon egyébként a nőknek munkatilalom volt érvényben, az asszonyok nem dolgozhattak. Mindenképpen tilos volt például mosni, mert az elvihette a szerencsét.

December 13-án neki kell állni a Luca székének is. A mágikus szék kilencféle fából tizenhárom napon át készül, karácsonyra (szentestére) kell elkészülnie. Aki az éjféli misén rááll, meglátja, hogy ki a boszorkány. mp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában