a saját szakállára

2017.12.06. 10:00

Öntevékeny Mikulás a piacon is

Szabó István 1993-ban kapta a Mikulás-öltözéket a tanítványaitól, azóta úgy hasznosítja, hogy minden évben beöltözik, és meglepi a gyerekeket. 25 éve osztja a szaloncukrot saját szakállára.

Merklin Tímea

Szabó István Csempeszkopácsról jött a Fő térre. Fotó: Nagy Jácint

Azzal a kérdéssel lépünk oda hozzá, hogy kinek a megbízásából dolgozik, és meglepő a válasz: senki nem bízta meg, ahogy mondja, ő egy „öntevékeny Mikulás”.

Szabó István Csempeszkopácsról jött a Fő térre. Fotó: Nagy Jácint

Minden évben 20 ezer forint értékben vásárol édességet a saját pénzéből, és elindul, hogy megajándékozza mindazokat, akikkel találkozik. Minden december 5-én reggel a szombathelyi vásárcsarnokban kezd. Az igazgatótól, Tóth Imrétől nemcsak engedélyt kapott a szaloncukor-osztogatásra, de kinevezte a piac „örökös Mikulásává”. Az idős úrral, akinek a hófehér bajusza és szakálla is igazi, most a Fő téren találkozunk. Azzal foglalják le gyerekek és felnőttek, hogy kérik, hadd készítsenek közös fotót vele. Három kilogramm szaloncukorral jött ki, még jócskán van belőle a puttonyban. Meséli, Csempeszkopácson lakik, Szombathelyre az unokájával hozatta be magát, aztán majd jön is érte. Most egyelőre itt ragadt a rénszarvas húzta szánnál, mert rengeteg a gyerek, és mindenkinek szeretne adni legalább egy szem cukrot.

Azt is megtudjuk, hogy a Tanépnél dolgozott, a tanítványai azzal köszöntek el tőle, hogy elkészíttették ezt a Mikulás-ruhát. Azóta is szívesen hordja, minden decemberben három napon át, amíg kifogy a puttonyából a 20 ezer forint értékű szaloncukor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában