SÉTA

2017.12.20. 12:00

Télen se hagyjunk fel az aktív sportolással!

Tél van. Ilyenkor az jut eszünkbe, hogy a szürke, zimankós hónapokban farkasordító hideg van, és nincs kedvünk a sportoláshoz.

SÉTA

A cikk szerzője télen sem lustul el, ha teheti, síel. Fotó: archív

Fölvetődik mindenkiben a kérdés, hogy most mit csináljunk? Nos, sportolásra bármikor van lehetőség, a valódi kérdés az, hogy mennyire vagyunk képesek kilépni a komfortzónánkból, a meleg, fűtött lakásból. Igaz, az évszak inkább az őszre hajaz, de még így sem tudjuk, mennyi lehetőség közül válogathatunk. Kezdjük mindjárt a legismertebbel, a síeléssel! Magyarországon a Mátrában és a Bakonyban, külföldön Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában vár ránk több tucat síparadicsom. A síelés a legnagyobb szabadságot nyújtó téli sport, amely a test szinte minden porcikáját képes egyenletesen megmozgatni különösebb megterhelés nélkül. Egy ütemes sítábor után akár napokig érezhetünk izomlázat olyan izmainkban, amelyek létezéséről nem is tudtunk. Észrevétlenül erősíti a comb-, láb-, valamint hátizmokat. Az érzés, amikor szabadon csúszunk több ezer méteres magasságban, maga a mennyország. Körülöttünk csillog a fehér táj, a havas, óriás fenyőfák, a hósapkás hegycsúcsok látványa lenyűgöző. Minden gondunk elfelejtődik, a problémák elszállnak, miközben a természetben kalandozunk, és a tiszta levegőt szívjuk magunkba. A haladóknak a sífutás, a síugrás a freestyle síelés vagy a snowboardozás is kiváló sportként szolgálhat. Ha ezt esetleg nem engedhetjük meg magunknak, akkor is érdemes a hófedte hegyláncok közé ellátogatni. Kisebb testvérrel szánkózhatunk, a családdal túrázhatunk a hegyekben, vagy csak szimplán nyakunkba vesszük a várost és körülnézünk. Eközben is kellemesen el lehet fáradni, és mégsem a lakásban „punnyadtunk” egész nap.

Nem szabad azonban azt hinnünk, hogy ezzel kimerültek a lehetőségeink, hiszen a korcsolyázást még meg sem említettem. Ha kezdők vagyunk, a város körüli befagyott belvizek remekül szolgálnak egy kis gyakorláshoz. Ott a korcsolyázni tudó családtagjaink vagy barátaink könnyen meg tudják tanítani nekünk az alapokat. Aki viszont már profiként szeli a jeget, sok közeli pálya közül válogathat. Szombathelyen a Fő téren és a műjégpályán, Pápán és Győrben a városközpontban lehet korizni.

A cikk szerzője télen sem lustul el, ha teheti, síel. Fotó: archív

A lényeg, hogy télen sem kell lemondani az aktív sportolásról. Igaz, a tartós havazás egyre ritkább térségünkben, ez viszont nem kifogás arra, hogy ne mozduljunk ki. A legjobb az, ha felkerekedik a család vagy a baráti társaság, ugyanis azon túl, hogy együtt töltjük az időt, az egészségünkért is teszünk. Így talán a karácsonyi hatfogásos vacsorá(k)tól sem kell félnünk, hiszen másnap mehetünk ledolgozni az elfogyasztott kalóriamennyiséget. Vagy legalább a felét.

Karáth Péter Zoltán

Berzsenyi gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában