VN-összefoglaló

2018.01.21. 17:30

Ez történt a héten: Járdabosszúság és templomrenoválás

KÖRKÉP Járdát néztünk Harasztifaluban: balesetveszélyes. Beszámoltunk arról is, hogy példátlan felújítás előtt áll a jáki templom, és ott voltunk a Megyebálon is.

 

Majthényi László megyei elnöktől, Kocsis Korinna szépségkirálynőtől és dr. Balázsy Péter megyei főjegyzőtől vehette át Brenner József atya az „Év Vasi Embere 2017” díjat

Muskétás végvári vitézek szikrázó puskalövésekkel köszöntötték a díszvendégeket, hagyományőrzők történelmi zászlókat vonultattak fel, hogy megteremtsék az ezer-éves Vas megye múltját méltón idéző hangulatot – így kezdődött a 20. Megyebál, amit a vasi városok sorában idén Bükön rendeztek. Kocsis Korinna szépségkirálynő, Patthy Krisztina kőszegi borkirálynő, Majthényi László megyei elnök és dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere fogadta a vendégeket. Éjfélkor adták át az „Év Vasi Embere 2017” díjat, amelyet a Vas Megyéért Egyesület kuratóriumi döntése alapján Brenner József nagyprépost, nyugalmazott püspöki helynök kapott. A rangos társasági esemény résztvevői, a megye és a városok elöljárói az asztal mellől felállva tapsoltak, hogy kifejezzék örömüket, ünnepelték a 83 éves atyát.

Az ünnepi hétindítás után bosszantó témánk is akadt a héten. Ugyanis balesetveszélyes módon, féloldalt lesüllyedt a járda Harasztifaluban a Fő utcán, és az árokból nem folyik el a víz – ezzel kereste fel szerkesztőségünket egy helyi lakos.

Forgalmas helyen, a falu Fő utcáján 15 méteres szakaszon tönkrevan a járda, mutatja Czvitkovics László

- Forgalmas helyen, 15 méteres szakaszon tönkrevan a járda – mutatja Czvitkovics László, aki a Fő utca 50. szám alatt lakik. Csatorna-építés volt, a járda felrepedezett, széttöredezett, féloldalt lesüllyedt, nem hozták helyre évek óta. Már baleset is volt, egy fiatalember megbotlott, elesett, nekiesett az oszlopnak. A járda évek óta süllyed, mindig rosszabb. Az árokkal pedig az a baj, hogy nem folyik el a víz, mert nem tisztíttatják ki. Az a háztulajdonos is reklamált már, akinek emiatt a pincéje, lakása nedvesedik. Megkérdeztük Vámosné Marksz Mária Margitot, Harasztifalu polgármesterét, milyen esélyek vannak arra, hogy a járdát a közeljövőben megjavíttassák, az árkot kitisztíttassák. Azt mondta: az önkormányzat „rajta van az ügyön”, pályázati lehetőség nincs, önerőből fogják megjavíttatni a járdát.

A harasztifalui bosszúság után egy nagyszabású fejlesztés bejelentéséről is írhattunk.

Dr. Rátkai László jáki plébános V. Németh Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének és Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkárnak mutatta a templom emblematikus nyugati kapuját

Most először a jáki apátsági templom belső terében is lesznek régészeti feltárások – ez csak az egyik eleme a

2 milliárd 38 millió forintos felújításnak, amelyet a kormány finanszíroz. Három évre elosztva költik a pénzt a teljes restaurálásra, sőt a nyolcszáz éves templom környezete is megújul, és látogatóközpontot alakítanak ki. Idén elkészül a részletes fel-újítási program, elkezdődik a templombelső feltárása, jövőre helyreállítják a teljes külső homlokzatot. Az utolsó évben, mintegy a felújítás megkoronázásaként, restaurálják az épület emblematikus elemét, az egykori bencés apátsági bazilika nyugati kapuját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában