Sokba kerülhet egy mentés a hegyen

2018.01.22. 18:53

Ha komolyabb balesetet okozunk, akár meg is szondáztathatnak minket

Sok síelő úgy gondolja, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyája elegendő baj esetén, pedig az extra költségeket az nem fedezi.

Vas Népe

Mentés drágán: a szános mentés nagyjából félmillió, a helikopteres pedig 1-2 millió forintba kerül. Illusztráció: pxhere.com

A többéves statisztikák alapján Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.

Sokan biztonságban érzik magukat zsebükben az EU-ban érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyával, ám baj esetén gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki. Így egyebek között nem állja a hegyi mentés költségét vagy a kórházban eltöltött idő után esetlegesen fizetendő önrészt sem, amelynek összege Ausztriában meghaladja a napi hét eurót.

Mentés drágán: a szános mentés nagyjából félmillió, a helikopteres pedig 1-2 millió forintba kerül. Illusztráció: pxhere.com

Az osztrák hegyekben egy szános mentés nagyjából félmillió, egy helikopteres pedig 1-2 millió forintba kerül, és a kórházi napidíj akár több százezer forint is lehet – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége, miközben az utasbiztosítások fontosságát hangsúlyozza. Külön probléma, ha úgy szenvedünk balesetet, hogy elhagytuk a kijelölt pályát. Olyankor a térítésből a legtöbb biztosító ki is zárhat bennünket. Ha valaki pályán kívül akar síelni, akkor mindenképpen érdemes extrém sportokra érvényes biztosítást kötni, amely ennek a kockázatát is fedezi. Nem árt csínján bánni a hüttézéssel sem. Ha komolyabb balesetet okozunk, az adott ország gyakorlatától függően nemcsak jegyzőkönyv készül, de meg is szondáztathatnak. Előfordulhat, hogy a dokumentált túlzott alkoholos befolyásoltság miatt a biztosító nem vállalja a felelősséget.

Az osztrák hóviszonyokra az idei szezonban igazán nem lehet panasz, sőt most egy kicsit több is esett a kelletenél. A sielok.hu beszámolója szerint Vorarlberg, Tirol és Salzburg környékén egy hete – kisebb-nagyobb megszakításokkal – folyamatosan havazik. Több helyen az utakat is le kellet zárni a lavinaveszély miatt.

Szerencsére a magyar határhoz közeli síterepek kimaradtak az extrém havazásból, pedig az ország déli és nyugati vidékein állítólag hat éve nem esett annyi hó, mint most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában