az első hét hírei

2018.01.07. 17:00

A hangos óévbúcsúztatók után ez már a tavasz?

Tűzijátékokkal és zenével váltottak évet a Vas megyeiek. Az új év első napjaiban aztán rügyező ágak, korán nyíló virágok fotóival telt meg az internet. A helyzet nem extrém, de az időjárás előbbre jár, mint ahogy a naptár szerint kellene.

Rengeteg baráti társaság kezdte az új évet a szombathelyi Fő téren, sokan jelmezben, de legalább színes parókában, trombitával, meg persze pezsgővel várták az éjfélt, aztán a tűzijátékot és a koncertet. Fotó: Nagy Jácint

VN-összefoglaló

Zenés, mozgalmas és a tűzijátékoktól fényes éjszakával kezdődött 2018 szerte Vas megyében. Sárváron szinte minden étterem és vendéglátóhely szervezett szilveszteri programot, a városi óévbúcsúztatásnak pedig Sárvár legújabb közösségi tere, a Posta tér adott otthont. Szólt a zene, aki tehette, papírtrombitával kürtölte világgá, mennyire örül az új esztendőnek.

Hasonlóan vidám csoportok lepték el Szombathely szívét: színes parókákat öltöttek sokan és még annál is többen örültek annak, hogy a Soulwave adta az új év első Fő téri koncertjét.

Rengeteg baráti társaság kezdte az új évet a szombathelyi Fő téren, sokan jelmezben, de legalább színes parókában, trombitával, meg persze pezsgővel várták az éjfélt, aztán a tűzijátékot és a koncertet. Fotó: Nagy Jácint

 

Dr. Puskás Tivadar polgármester újévi köszöntőjében visszatekintett az elmúlt év, sőt évek szombathelyi eseményeire és azt is mondta, 2018 a folytatás éve lesz a vasi megyeszékhelyen, hiszen számos elkezdett építkezés, fejlesztés zárul a városban idén. Vasváron szilveszter éjszakáján mindenki „tűzijátékmester” lehetett, ugyanis technikai okok miatt a fél egyre tervezett tűzijátékot már éjfélkor fellőtték, így kevesen lehettek szemtanúi a látványosságnak. A köszöntőt megtartotta a polgármester, és arra kérte a szép számmal összegyűlt hegyhátiakat, lőjék fel saját tűzijátékaikat.

A korán nyíló virágok közül jó néhány már virágzik, az időjárás viszont nem mondható szokatlannak. A hozzáértők szerint nemcsak az időjárás, hanem az emlékezetünk is hajlamos megtréfálni bennünket. Havas, fagyos teleket emlegetünk, most pedig január elején az internet tele van rügyező ágak, korán nyíló virágok fotóival, azt sugallva, hogy a természet rendje végleg felborult. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy mi történik. Érzékeink csalnak meg minket, annyira várjuk már a tavaszt, vagy a helyzet ennél sokkal egyszerűbb?

Kiss Zoltán kőszegi földrajztanár nagyon régóta vezeti és rögzíti a napi hőmérsékletet. Megkérdeztük Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét is – mindketten enyhe telekről beszélnek, és arról, hogy a mostani helyzet nem extrém. Arról pedig, hogy a virágok valóban nyílnak-e, és ha igen, miért, Németh Gábornál, a Kámoni Arborétum vezetőjénél érdeklődtünk.

Németh Gábor, a Kámoni Arborétum vezetője mutatja a sárga színben pompázó varázsmogyorót. Fotó: Unger Tamás

Veszélyben vannak a fák és az árvízi töltések. Egyre több helyről érkezik panasz a hódokra az Őrségből, a Jeli Arborétumból, de Szombathelyről is. Az országos probléma tehát a Vas megyeieket sem kerüli el: az egyre népesebb hódpopulációk egyedei a folyók, a patakok és a tavak menti faállományban okoznak jelentős károkat, de meggyengítik az árvízvédelmi töltéseket is. A hód védett állat, de van mód arra, hogy jogszerűen védekezzünk ellene, mondja Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója.

A Rábánál fákat döntenek ki a hódok, hogy elérjék a hajtásokat, mondja Szekeres Zsófia természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettes. Fotó: Szendi Péter

Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője pedig arról számolt be, hogy a Jeli Arborétumban okoztak a hódok hatalmas károkat. Az ötven-ezer forint eszmei értékű védett állat már több mint ötven bükkfát – köztük száz-évesnél is idősebb példányokat – annyira megrágott, hogy pusztulásuk elkerülhetetlen. Mivel a hódnak nincsen természetes ellensége, és az arborétumban ilyenkor a látogatók sem zavarják a nyugalmát, az állat a botanikus kertben is egyre nagyobb károkat okoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában