fontos a megfelelő öltözék

2018.01.31. 20:30

A krónikus betegeket próbára tették a rendkívül meleg napok

Szokatlanul meleg időben volt részünk január utolsó napjaiban. Utánajártunk, hogy az egészségügyben dolgozók, a mentők tapasztaltak-e több rosszullétet, balesetet, amely a rendkívüli időjárásnak köszönhető? És ami ennél is fontosabb: mit tehetünk ilyen esetben, hogy ne legyen baj?

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Simon Annamária körzetében nem volt kirívó rosszullét – szédülés, bágyadtság annál inkább Fotó: Szendi Péter

Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta: a hét vége mindig egy kis visszaesést hoz az úgynevezett esetszámokban: amikor otthon vagyunk, pihenünk, általában kevesebb alkalommal kényszerülünk arra, hogy mentőt hívjunk, mint a hétköznapokon. A hét kezdete általában esetszám-emelkedést szokott hozni a mentőknél, így volt ez most is, de a megszokottnál is szembeszökőbb volt a különbség. Hétfőn és kedden hatvan százalékkal nőtt a mentők forgalma a hét végéhez képest, amely részben a meleg időnek is köszönhető. Különösen mivel az esetek között a szokásosnál nagyobb volt a belgyógyászati és ideggyógyászati rosszullétek aránya, míg a baleset, elesés kevesebb.

A szakember szerint nem volt a mostani hőmérséklet kirívóan magas, február elején már más években is mérhetünk tíz fok feletti meleget. A baj inkább az, hogy az emberek ilyenkor még a téli időjáráshoz vannak öltözve. Márpedig ha téli öltözékben buszra szállunk, vagy zsúfolt, fűtött helyiségbe lépünk, kimelegszünk, kitágulnak az ereink, ami vérnyomáscsökkenéshez és könnyen rosszulléthez vezethet. Azt tanácsolja: figyeljük az időjárás-előrejezést, és ha azt látjuk, hogy tizenöt fok várható, öltözzünk ennek megfelelően, lehetőleg rétegesen.

Dr. Simon Annamária körzetében nem volt kirívó rosszullét – szédülés, bágyadtság annál inkább Fotó: Szendi Péter

Szombathelyen ifj. dr. Pugberger László Váci úti körzetében bizony fiatalt, időset megtalált a melegfront. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél sok esetben jelentkezett vérnyomás- és pulzuskiugrás, szédülés, szinte az ájulásig fajuló rossz közérzet.

– Aki tudja magáról, hogy frontérzékeny, ezeken a napokon fokozza a folyadékbevitelt, és lehetőleg tartózkodjon a fizikai aktivitástól, stressztől, autóvezetéstől. A krónikus betegek ellenőrizzék a vérnyomásukat, és tartsanak otthon az akut kiugrások kezelésére szolgáló gyógyszert. Javaslom a nagyobb biztonságot nyújtó, felkari vérnyomásmérők használatát. Szerencsére az ilyen rendkívüli helyzetek után a meleg idő elmúltával kilencven százalékban visszaáll a rend.

Dr. Simon Annamária körmendi körzetében ezeken a napokon sem látott el több beteget, mint máskor. Szerencsére komolyabb panasszal nem érkezett senki, gyakori volt viszont a vérnyomáskiugrás, a szédülés, a rossz közérzet, bágyadtság, érzékenység. Úgy látja, ha több tünet nincs, nem szükséges a beavatkozás, viszont ha a vérnyomás többször ugrik magasra, és rosszullét kíséri, okvetlenül orvoshoz kell fordulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában