Kijáró

2018.01.29. 18:06

Mi lesz a családi pótlékokkal?

Ausztria már 2016-ban is próbálkozott a szociális juttatások megnyirbálásával, akkor nem jártak sikerrel. Az unió a britek hasonló kérdésének engedett volna.

Budai Dávid

Ausztria nem először próbálja meg keresztülvinni a szociális juttatások megnyirbálásáról szóló tervét Illusztráció: pxhere.com

Ausztriával kapcsolatban – érthető módon – hetek óta mindenkit az foglalkoztat leginkább, hogy elveszik-e a magyar munkavállalók családi pótlékának egy részét, vagy sem. Különösen időszerű a kérdés, hiszen éppen ma találkozik Orbán Viktor Sebastian Kurz-al. Mint ismert, a hónap elején jelentette be az osztrák kormány, hogy csökkenti az országban dolgozó külföldi munkavállalók gyermekei után járó szociális juttatásokat. Azóta Szlovénia már az Európai Bizottsághoz is fordult az ügyben, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig két hete a Kormányinfón úgy nyilatkozott: nem kizárt, hogy a kérdés Orbán Viktor január 30-ai bécsi látogatásán is felmerül majd, azóta ezt az (APA) osztrák hírügynökség is megerősítette. A kettős mérce tilalma európai uniós alapszabály, az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek az osztrákokhoz képest – hangsúlyozta Lázár János.

Ausztria nem először próbálja meg keresztülvinni a szociális juttatások megnyirbálásáról szóló tervét Illusztráció: pxhere.com

Ausztria nem először próbálja meg keresztülvinni a szociális juttatások megnyirbálásáról szóló tervét. Két éve novemberben azt szerették volna, hogy az Uniós tagországok Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalói csak akkor kaphassanak az osztrák családi juttatás összegének megfelelő ellátást, ha gyermekük is Ausztriában él. Amennyiben a külföldi munkavállaló gyermeke a lakóhely szerinti, más tagországban lakik, nem kaphatna „kiegészítő családi pótlékot”, illetve amennyiben jogosult lenne az osztrák ellátásra, azt a lakóhely szerinti tagország életszínvonalának megfelelő összegben indexálnák. Vagyis csak annyit fizetnének ki, amennyi a másik tagországban fizetendő családi ellátás összege. Akkor az EU nem engedett, de, hogy ez így is marad-e, arra nincsen biztosíték, mivel például, ha 2016 júniusában a britek nem a Brexit mellett döntenek, az ígéretek szerint megkaphatták volna a jogosultságot a külföldi, EU-s munkavállalók szociális ellátásainak csökkentésére. Korai lenne jóslásokba bocsátkozni, csak bízni lehet a magyar miniszterelnök közbenjárásában, és abban, hogy az Európai Unió most sem fogja engedni a változtatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában